La Capsa, el nou llibre d’Ester Berenguer

Comparteix

El llibre repassa les vivències d’una família republicana durant la guerra civil. A més, incorpora codis QR que porten als usuaris a diferent material audiovisual relacionat amb la història.

Aquests darrers dies, ha vist la llum el nou llibre de la calera Ester Berenguer: ‘La capsa, escrits de guerra d’una família republicana’. Una història que repassa les vivències d’una família republicana durant la guerra civil.

La Capsa, no és un llibre a l’ús, ja que l’Ester fa un recorregut per aquesta història a través de documents i cartes enviades entre els familiars i dos germans soldats republicans, els germans del seu pare. Dels dos protagonistes del llibre, un va morir a la batalla de Brunete i l’altre, es creu que a la batalla del Segre.

És la història de Francisco Berenguer Gallart, que va ser capità de la 153 Brigada mixta de les Forces Antifeixistes de Catalunya i Jaume Berenguer Gallart, va servir a la 151 Brigada mixta naval. Tots dos avui en dia, encara formen part de les moltes víctimes de la guerra civil que encara no s’han localitzat. Darrere d’aquest llibre, hi ha una història humana molt bonica carregada de sentiments, que ens deixa veure com era aquella vida durant la guerra civil per a la gent del front i els familiars.

Aquest llibre és un exemple més dels molts drames familiars que hi ha darrere d’aquella guerra. Com Francisco i Jaume, hi ha molta gent ajusticiada que es va enterrar en indrets desconeguts, amb total impunitat, de mala manera i sense que els familiars hagin pogut mai saber del seu parador.

Tot i que l’Ester sempre havia tingut al cap poder fer públics els documents i les històries que explicaven, una visita del president Quim Torra la va encoratjar a convertir-ho en un llibre.

L’Ester s’ha implicat molt en els darrers anys en la labor d’investigar, d’intentar trobar als teus oncles i recuperar-los, fins i tot a través de l’oportunitat que ha ofert el govern de la Generalitat a través de les proves d’ADN.

El llibre, que es pot trobar a les llibreries del poble i a Internet, serveix per fer una aclucada d’ull a la família a través de codis QR amb els quals es pot accedir a material audiovisual.

Ara, l’autora, que ha comptat amb la col·laboració dels germans Trini i Ramon Gonzalez i el suport de la CalaCultura, vol lliurar el llibre a tots els presos polítics, als presidents Torra i Puigdemont, i a la consellera de Justícia Ester Capella, per la labor que fa en la recerca dels morts durant la guerra civil i la detecció de foses comunes.

Comparteix