L’asseguradora de Balfegó ultima la negociació per compensar als pescadors per les pèrdues causades per les tonyines mortes

Comparteix

La companyia asseguradora del grup tonyinaire Balfegó ultima la negociació per pagar als pescadors una indemnització per les captures malmeses quan apareixien peixos putrefactes entre la pesca després del temporal Gloria. L’asseguradora ha acceptat el sinistre per compensar, amb l’assegurança de protecció civil de l’empresa. 

El fort temporal de finals del mes de gener va causar destrosses a les gàbies davant la costa de l’Ametlla de Mar, i l’empresa va perdre gairebé 10.000 exemplars, el que suposa uns 2,2 milions de quilos de tonyina fresca. Cadàvers en estat de putrefacció van aparèixer en diferents punts de la costa ebrenca però també apareixien entre les captures dels pescadors, malmeten tot el peix que s’havia pescat. Fins i tot aquest durant l’estiu se n’ha capturat alguna.

La companyia asseguradora està ultimant les indemnitzacions i peritatges per pagar compensacions a les pèrdues ocasionades als armadors i pescadors. L’acord que han tancat és que els pescadors cobraran cada dia de pesca perdut per la quantitat mitjana d’un dia de pesca del mateix mes de l’any anterior.

Un dels únics punts discrepants que s’ha d’acabar de tancar fa referència a la neteja de les barques. Des de les confraries assenyalen que retirar exemplars putrefactes de tonyina roja ha suposat un sobrecost de neteja i desinfecció de les barques que la indemnització hauria de contemplar. L’asseguradora hauria reclamat que els pescadors justifiquin aquesta actuació extra.

Els pescadors confien que cobraran però lamenten el retard que s’acumula i el desconeixement de quan es faran els pagaments. Miquel Brull és el patró major de la Confraria de Pescadors.

Quan rebin la indemnització, els pescadors hauran de retornar els 700 euros que la companyia Balfegó va avançar als armadors per poder fer front a les despeses i pèrdues que els va generar la crisi de les tonyines.

Comparteix