Tanquen els centres educatius i equipaments municipals per prevenir el coronavirus

Comparteix

La mesura serà vigent durant els pròxims 15 dies, de moment. L’Ajuntament ha convocat avui una reunió per avaluar les conseqüències. Al municipi no hi ha cap cas registrat de Covid-19.

Les mesures per contenir el coronavirus s’intensifiquen i, a partir de demà, es tancaran preventivament els centres educatius i els equipaments municipals. Així ho han decretat el Departament d’Educació i l’Ajuntament, respectivament. Fins dijous, a l’Ametlla de Mar no s’ha detectat cap cas de Covid-19, ni hi ha cap persona confinada.

Més d’un miler d’alumnes caleros estaran almenys quinze dies sense anar a classe. L’Escola Sant Jordi, l’Institut Candelera, l’Escola Nauticopesquera, la Llar d’Infants Xerinola i l’Escola Municipal de Música tancaran demà les seves portes dues setmanes, de la mateixa manera que ho faran totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya.

Això implicarà també la suspensió del transport escolar i de les activitats extraescolars que es fan en aquests centres, així com l’espai d’atenció diürna ‘La Tribu’ del SIS a l’Escola. De fet, els centres ja havien suspès activitats no lectives aquesta setmana. També s’ha cancel·lat les xerrades de l’Espai Abraçades, que es feien a la Llar d’Infants.

Tot i aquestes mesures, des de la Generalitat, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha puntualitzat que no hi ha cap ordre de confinament dels infants a casa, sinó que busquen «baixar el ritme» i «reduir la mobilitat» de la població, evitant aglomeracions.

A partir de demà, les instal·lacions esportives municipals estaran tancades al públic. Això afecta tant el cem La Cala com el camp de futbol i el poliesportiu. Aquest dimecres, ja es va acordar la suspensió de totes les activitats i competicions, tant de l’Àrea d’Esports com d’altres clubs, d’acord amb les instruccions enviades per les federacions esportives.

L’Ajuntament també tancarà, fins a nou avís, el Casal d’Avis, la Biblioteca Doctor Frias, l’Espai Jove Bon Repòs i el Telecentre, suspenent totes les activitats que es realitzen habitualment en aquests espais municipals. Així mateix, demana a totes les associacions i entitats de la població que ajornin les seves activitats seguint les recomanacions oficials.

Unes mesures que s’han decretat aquest migdia, després d’una reunió presidida per l’alcalde Jordi Gaseni amb la participació de diversos regidors de l’equip de govern, els responsables de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el Servei d’Urgències Municipal i els Serveis Socials, així com tècnics municipals de Cultura, Festes i Esports.

En aquesta trobada s’han avaluat les possibles afectacions que les suspensions i tancaments puguin provocar entre la població, i s’han establert els criteris per fer un seguiment de l’evolució de la situació. Gaseni ha demanat la col·laboració de tota la ciutadania per seguir les recomanacions establertes.

«Demanem responsabilitat col·lectiva i que s’atenguin les recomanacions que ens arriben», comenta l’alcalde, «amb la prudència i tranquil·litat que hem de posar entre tots per superar aquesta situació» sense alarmismes. Gaseni reconeix que «serà un esforç per les famílies, pel tancament del centres educatius, però és necessari», afirma.

Per la seva part, el CAP ha començat a reorganitzar la seva activitat sanitària per minimitzar els riscos als usuaris i poder donar la millor atenció. En aquest sentit, s’estan desprogramant proves i visites no urgents, i es recomana no anar presencialment al centre de salut si no es tracta d’un motiu estrictament imprescindible.

Les mesures de prevenció també s’han intensificat a la Residència L’Onada, on s’ha recomanat que no hi hagin visites als usuaris. De fet, a totes les persones que han d’accedir a l’interior del centre -també els treballadors- se’ls realitza un control de temperatura corporal i un qüestionari per evitar qualsevol risc de contagi.

Mesures per evitar el contagi

Salut demana a la població que segueixi les mesures d’higiene per protegir-se davant de malalties respiratòries. Per exemple, cal rentar-se les mans sovint, amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, sobretot després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn. S’ha d’evitar el contacte estret amb persones que tinguin símptomes respiratoris, i mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones que els pateixin.

A més, cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús, o amb la cara interna del colze, en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida. I evitar compartir menjar o estris amb altres persones sense netejar-los degudament. No s’han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments per evitar aquesta infecció.

També recorda que en cas de qualsevol dubte, s’ha de trucar al 061 Salut Respon o consultar el web canalsalut.gencat.cat.

Comparteix