El TSJC estableix mesures cautelars en el contenciós d’Aqualia contra l’Ajuntament

Comparteix

L’Ajuntament haurà d’abonar la meitat del que reclama la companyia d’aigües en factures impagades. Aqualia també haurà de garantir la mateixa quantitat –de 2,13 milions d’euros– amb un aval bancari.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya estableix mesures cautelars en el contenciós on Aqualia reclama a l’Ajuntament 4,27 milions d’euros de factures impagades. El consistori haurà d’abonar la meitat d’aquest import, la mateixa quantitat que també haurà de garantir amb un aval l’empresa concessionària del servei d’abastament d’aigua i clavegueram.

La companyia d’aigües va presentar l’any 2017 un contenciós contra l’Ajuntament, pel deute generat entre el 2009 i el 2015 per un valor d’uns 4 milions d’euros més interessos de demora. Aqualia va demanar cobrar tot el reclamat abans d’iniciar el procediment judicial, però el consistori s’hi va oposar i els jutjats de Tarragona van desestimar adoptar mesures cautelars.

L’empresa va recórrer la decisió al TSJC, el qual ha estimat parcialment la demanda i, per això, l’Ajuntament haurà de pagar 2,13 milions d’euros com a mesura cautelar, que corresponen al 50% del reclamat. Però a la vegada, el tribunal també obliga Aqualia a presentar un aval bancari de la mateixa quantitat econòmica, a l’espera de la sentència definitiva.

Aquest contenciós es troba a hores d’ara suspès de tramitació, a l’espera que es resolgui un altre sobre la revisió d’ofici que va acabar declarant nul·la pel ple la modificació del contracte del 2009, l’estiu de l’any passat. Un procediment que compta amb un dictamen favorable de la Comissió Jurídica Assessora i que no qüestionen en la sentència.

De fet, aquesta revisió ha comportat que la relació contractual es torni a regir per les clàusules del 2004 i que Aqualia retornés a les arques municipals 2,53 milions d’euros que va facturar de més, d’acord amb les condicions econòmiques suspeses. Per això, els serveis jurídics de l’Ajuntament estudiaran la possible presentació d’un recurs contra la decisió judicial.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, assegura que l’aplicació d’aquestes mesures cautelars són “un pas més” en el litigi pel contracte de l’aigua, remarcant que “no és una resolució definitiva ni ferma”. A més, exposa que el fàcil hauria estat “pagar i abdicar” però que la seva obligació és “defensar els interessos de tot el poble”.

D’altra banda, el consistori ha fet pública una queixa pel comunicat emès per Aqualia –on apunten que l’Ajuntament ha estat condemnat–, ja que la sentència no respon a la resolució de cap litigi i es tracta únicament d’un procediment de mesures cautelars, i obviant que l’empresa també ha de dipositar una garantia de 2,13 milions d’euros.

Comparteix