El Tribunal Constitucional tomba l’impost nuclear català

Comparteix

La sentència declara inconstitucional l’impost sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics aprovat pel Parlament. Això obligarà la Generalitat a retornar més de 17 milions d’euros, que van recaptar els anys 2017 i 2018.

L’impost gravava el risc mediambiental de l’emissió de radioactivitat, i no el combustible gastat o els residus com ho fa l’estatal. De fet, es proposaven bonificacions en casos de reducció d’emissions per incentivar que es minimitzessin. Però el Constitucional veu equivalència entre els dos gravàmens i ha anul·lat el català.

Això implica que, a partir d’ara, la Generalitat no podrà seguir recaptant l’impost i haurà de retornar el que s’ha ingressat fins ara. Són 7,4 milions de l’any 2017 i 9,9 del 2018, més els interessos. D’aquestes quantitats, un 20% havien d’anar destinats a la reactivació econòmica de les àrees nuclears, davant del tancament de les centrals.

Comparteix