Quim Torra pren possessió com a 131è President de la Generalitat

Comparteix

Assumeix l’acte prometent «fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya», sense el quadre del Rei ni la bandera espanyola.

Quim Torra ja és, a tots els efectes, el 131è president de la Generalitat de Catalunya. El nou president ha pres possessió en un acte sobri, discret i sense convidats al saló Verge de Montserrat del Palau. Només amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent. La frase utilitzada per Torra ha estat la mateixa que la utilitzada per Puigdemont.

Una fórmula de prometatge, en to solemne, sense fer cap esment a la Constitució espanyola, ni a l’Estatut, ni al Rei. De fet, el monarca no ha estat present ni al prometatge ni a la sala. El govern espanyol havia demanat que la cerimònia comptés amb una bandera espanyola junt a la senyera catalana i un retrat de Felip VI. Però cap d’aquests elements ha estat visible.

El que també ha cridat l’atenció és el canvi d’ubicació, traslladant la cerimònia del saló Sant Jordi al saló Verge de Montserrat, de menors dimensions. El paper de Torrent també ha estat diferent al d’altres preses de possessió i, a diferència d’anteriors ocasions, ha estat més testimonial i poc participatiu.

Habitualment, era el president del Parlament qui preguntava el prometatge al nou cap del Govern i qui podia imposar el tradicional medalló al nou president. Però en aquest cas, el medalló estava sobre la taula però no s’ha imposat a Torra. El simbolisme pels presos polítics i exiliats també ha estat present perquè ambdós presidents duien el llaç groc a la solapa.

Ara totes les mirades se centraran en la composició del govern que es donarà a conèixer les pròximes hores. Un executiu que podria restituir Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Puig, per part de Junts per Catalunya. Per part d’Esquerra, no queda clar què farà Toni Comín, que vol parlar amb Quim Torra abans de prendre una decisió.

Comparteix