La Confraria va entrar poc més d’1 milió de quilos de peix l’any passat

Comparteix

En 10 anys, les captures han disminuït un 60%. Els pescadors temen que la crisi del peix blau arrossegui les altres espècies.

Les captures de peix han disminuït en 2 milions de quilos en 10 anys. La Confraria de l’Ametlla de Mar va entrar a llotja l’any passat un mínim històric de 1.160.000 quilos. La desaparició del peix blau i el mal estat dels caladors són els principals causants. Tot i la disminució de captures, el preu pagat manté viu el sector.

La situació és preocupant no només al municipi, sinó en conjunt a tots els ports pesquers de la demarcació. Des del 2006 que les captures han anat disminuint progressivament, a excepció d’anys com el 2013 o el 2016 on van remuntar-se els descensos. Els pescadors creuen que la crisi de la sardina i el seitó ja està afectant a la resta d’espècies. Miquel Brull és el patró major de la Confraria de Pescadors:

Tot i la davallada de captures, els preus a la llotja s’han mantingut i fa que el sector, especialment de l’arrossegament, es mantingui estable. La facturació del 2017 va arribar als 6,5 milions d’euros. Els pescadors però temen que el problema del peix blau, amb una entrada nul·la de caixes a la Confraria calera l’any passat, arrossegui la resta d’arts.

Per capgirar la situació de les captures, la Generalitat vol impulsar un pla de cogestió al litoral del golf de Sant Jordi. Des de la Confraria de Pescadors Sant Pere consideren que si les mesures només s’apliquen al sector pesquer, no s’acabarà recuperant l’estoc perquè creuen que hi ha més aspectes que influencien negativament els caladors.
 

El mal temps agreuja la situació del sector del peix blau

 

 
El temps no ajuda el sector del peix blau, en la seva tornada de l’activitat. Després de tres setmanes de tornar a la mar, un cop finalitzada l’aturada biològica, els pescadors s’han trobat que l’onatge, les precipitacions i les baixes temperatures han impossibilitat que les embarcacions de l’encerclament poguessin sortir a treballar cada nit.

Un problema que s’afegeix a la crisi que continua patint el sector i que s’ha certificat després de les primeres captures. La qualitat del peix capturat segueix sent inferior al que caldria per ser comercialment acceptable. I la presència de sardina i seitó al litoral és la mateixa que abans de la veda. Miquel Brull és el patró major de la Confraria de Pescadors Sant Pere:

Comparteix