Ecologistes denuncien que Vandellòs II s’hauria d’haver aturat fa dues setmanes

Comparteix

Afirmen que la fuita d’aigua prové de la barrera de pressió del circuit principal, encara que ANAV no ho ha confirmat.

Vandellòs II hauria d’haver-se aturat «fa dues setmanes» per la fuita d’aigua. Ecologistes en Acció ha denunciat que la central nuclear va seguir operant, tot i haver detectat l’augment de l’aigua als desguassos, i asseguren que el degoteig prové del circuit primari de la barrera de pressió. De moment, ANAV no ha informat sobre l’origen de la fuita.

La planta s’aturava divendres passat, en una parada no programada, després de detectar un augment del cabal d’aigua als desguassos de l’edifici de contenció. Un augment que els ecologistes afirmen que s’havia detectat dues setmanes abans. El físic i activista antinuclear, Francisco Castejón, creu que la fuita prové del circuit primari de la barrera de pressió.

Els ecologistes alerten que, en confirmar-se que la fuita és a la barrera de pressió, hauria pogut produir-se un accident per la pèrdua de l’accés del refrigerant. Per això, denuncien la «permissivitat» del CSN per haver qualificat de nivell 0 l’incident, i creuen que s’hauria d’haver classificat de nivell 1 a l’escala INES, considerant-lo almenys com una «anomalia».

Per part d’ANAV, no s’ha confirmat que el circuit primari sigui l’origen del degoteig d’aigua però han assegurat que estan enllestint el pla d’intervenció que caldrà dur a terme per reparar la fuita que van detectar al recinte de contenció. Des de la planta s’insisteix que l’incident no ha suposat cap risc ni problema per a la salut de les persones i el medi ambient.

Comparteix