Dilluns ple d’incògnites per com afectarà el 155

Comparteix

Després de la proclamació de la República Catalana, la intervenció de l’Estat ha obert una nova realitat.

Primer dia laborable després de la proclamació de la República i l’activació del 155 ple d’incògnites. Aquest dilluns s’ha de començar a visualitzar, a nivell pràctic, com es tradueix en el dia a dia aquesta nova realitat.

D’entrada, el govern espanyol va cessar al president català Carles Puigdemont i tots els consellers, tot i que ells asseguren no sentir-se cessats. També van destituir alts càrrecs, com el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, substituït pel comissari Ferran López.

Pel que fa al Parlament, l’executiu de Rajoy va decretar la seva dissolució, però tant la presidenta com la resta de la Mesa continuen com aforats, en la diputació permanent. Aquest matí, Carme Forcadell ha anat a la cambra catalana a treballar.
 


 
La Fiscalia ha anunciat que ha presentat dues querelles per rebel·lió, sedició i malversació. Una a l’Audiència Nacional contra Puigdemont i els membres del govern, i l’altra al Tribunal Suprem contra Forcadell i part de la Mesa. Demana que compareguin pròximament.

Al territori, la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre continua amb la gestió diària tot i els dubtes sobre el futur immediat. Esperen les instruccions oportunes, però de moment tant el delegat com els directors dels serveis territorials han seguit amb l’agenda prevista.
 


 
Per la seva part, l’alcalde de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, només reconeix el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya. Així ho ha expressat en el seu compte de Twitter, en una piulada on afegeix que està a la seva disposició pel que calgui.
 


 
La màxima autoritat del municipi respon d’aquesta manera a la intervenció de l’Estat espanyol a les institucions catalanes, arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. De fet, són molts els alcaldes que han dit que només reconeixen els representats escollits legítimament.

Recordem que el ple va aprovar una moció de rebuig a l’aplicació del 155 i en defensa del govern català, sense cap vot en contra. El text també demanava fer efectiu el mandat popular de l’1 d’octubre, que es va aplicar divendres aprovant la resolució al Parlament.

Comparteix