Ecologistes en Acció presenta al·legacions al projecte de magatzem temporal (ATI) de Vandellòs I

Demanen la retirada d’un projecte que situaria el sud de Catalunya com la concentració més gran de residus nuclears de l’Estat espanyol en una distància de 60 Km.

Davant la recent publicació al BOE del projecte del magatzem temporal dels residus nuclears (ATI) de Vandellós Iper dipositar els 4 contenidors TN-81 provinents de França, els Ecologistes en Acció han presentat al·legacions i demanen la seva retirada. El termini per presentar al·legacions és fins al 3 d’abril.

L’entitat ecologista considera innecessari la construcció d’aquest nou ATI, que se suma a tots els ja existents en totes les centrals nuclears de l’Estat. Els quatre contenidors poden encabir-se en qualsevol dels altres ATI que disposen de la capacitat suficient.

Ecologistes en Acció considera un risc inacceptable per la salut i la seguretat de la ciutadania, que en una distància de 60 km, que és el que hi ha entre les dues centrals nuclears de Vandellòs i les dues d’Ascó, es concentrin 4 ATI, amb la qual cosa es converteix el sud de Catalunya en un gran magatzem de residus, el més gran en quant a capacitat d’emmagatzematge de l’Estat espanyol. Així ho explica el coordinador de l’entitat, Eloi Nolla.

D’altra banda, el fracàs  i la improvisació d’ENRESA en la gestió dels residus radioactius, multiplica el risc d’accident nuclear. El risc radiològic que comportava una instal·lació centralitzada com l’ATC, en aquesta nova versió del setè Pla de Residus, es multiplica per totes i cadascuna de les instal·lacions i també en multiplica el preu. Segons els ecologistes, el més sensat, donat l’avançat estat del desmantellament de Vandellòs I, que en 20 anys pot quedar com un punt net en el mapa de les C. N. de l’Estat,  és evitar que aquesta instal·lació es converteixi de nou en un recinte atòmic i pugui seguir com actualment essent el “Centre Tecnològic Mestral” .   

La instal·lació d’aquest ATI, la construcció del qual costarà 12 milions d’euros, es vol que serveixi també per emmagatzemar els Residus Especials del nivell 3 del desmantellament de Vandellòs I, que començarà l’any 2030, per la qual cosa el projecte ja contempla una possible ampliació de la capacitat. A més a més, el grafit que servia com amortidor en l’activitat de la central nuclear està en el caixó del reactor; és un residu de baixa i mitjana activitat que hauria d’anar destinat, a mesura que avanci el nivell 3 de desmantellament, a un magatzem definitiu per aquest tipus de residus, tal com està contemplat en els anteriors Plans de Residus d’ENRESA, però encara no tenen on ubicar-lo. Tot plegat representarà una concentració de residus radioactius intolerable per una zona que ha sofert durant dècades aquestes instal·lacions.

Ecologistes en Acció considera que les dificultats per gestionar els residus de Vandellòs I són una prova del disbarat que representa demanar l’ampliació de la vida activa de les centrals nuclears espanyoles, que comportaria  un increment en la despesa de la seva gestió, actualment valorada per part d’ENRESA en 28.000 milions d’euros i un increment del risc d’accident en unes instal·lacions de per si ja prou envellides.