L’OPP Peix Blau Catsud-Tarragona rep ajuts europeus per l’aplicació dels plans de producció i comercialització

L’organització de productors pesquers compta amb 10 embarcacions del sector d’encerclament de tota la província, 2 de les quals són de La Cala.

ElDepartament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha destinat 800.000 euros a les organitzacions de productors pesquers (OPP) i a la implementació dels seus plans de producció i comercialització. Entre aquestes OPPs hi ha la de Peix Blau Catsud-Tarragona que compta amb 10 embarcacions del sector d’encerclament de tota la província, 2 de les quals són de La Cala.

Les organitzacions de productors pesquers són estructures del sector reconegudes en el marc europeu per la Política pesquera comuna i l’organització comuna de mercats (OCM), que tenen els objectius de garantir l’exercici racional i sostenible de la pesca, afavorir la programació de la producció pesquera i millorar les condicions de comercialització en el mercat dels productes de la pesca dels seus associats.

A Catalunya n’hi ha 1 d’àmbit transnacional, l’OPP Pesca Ràpita i 4 d’àmbit autonòmic, l’OPP Peix Blau Catalunya, l’OPP de Palamós, l’OPP del Cap de Creus i l’OPP Peix Blau Catsud-Tarragona. Aquesta darrera representa 103 socis de 10 embarcacions tarragonines, 5 del Port de Tarragona, 3 de Cambrils i 2 de La Cala.

La gerent de l’OPP Peix Blau Catsud-Tarragona, Isabet Betoret, explica que són entitats complementàries a les confraries de pescadors.

Les espècies comercialitzades més importants d’aquesta OPP són el seitó i la sardina, cobrint una producció mitjana d’1.584.220 kg/any, que ha generat una recaptació mitjana en primera venda de 2.980.424 euros, en els tres darrers anys.

Cada organització té un pla de producció per implementar que té com a objectiu principal la millora de la comercialització contemplant mesures com la planificació de l’activitat pesquera, el foment d’activitats pesqueres sostenibles, la formació dels productors, mecanismes per reduir o preveure captures no desitjades, l’afavoriment de la traçabilitat dels productes. En definitiva, millorar la rentabilitat econòmica del sector pesquer, tirant endavant projectes d’innovació i proves pilots per beneficiar al sector.

En el cas de l’OPP Peix Blau Catsud-Tarragona es va constituir el juny de 2022, va implementar i presentar la marca, també ha dut a terme un acte per fomentar la filosofia de l’organització amb el consum del peix, i any rere any va adquirint compromisos i canalitzant tota la part de comercialització per beneficiar-se dels ajuts europeus.

Betoret remarca els beneficis de les OPPs.

Els ajuts, corresponents a 2023-2024 que estableix el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), estan cofinançats en un 70% per la Unió Europea i en un 30% per la Generalitat de Catalunya.

L’import màxim de les ajudes a la consolidació serà de l’1% del valor mitjà de la producció comercialitzada per l’organització, i pel cap alt serà de 100.000 euros. L’import màxim de les ajudes a l’aplicació dels plans de producció i comercialització serà del 12% del valor mitjà de la producció comercialitzada per l’organització o associació de l’organització durant els tres anys anteriors a la resolució d’aprovació del Pla.

Les ajudes que es pagaran enguany corresponen a les línies següents: una de consolidació de les organitzacions, que rebrà 67.404 euros, i una altra per als plans de producció i comercialització, d’un import de 734.972 euros.

Com a novetat, s’incorpora el pagament avançat de la bestreta dels ajuts adreçats a la preparació i l’aplicació dels plans de producció i comercialització 2024, que suma un import de 259.683 euros, que es justificarà l’any 2025 i que ajudarà la tresoreria de les organitzacions.