El reciclatge continua sent un dels reptes de l’Ametlla de Mar

Comparteix

El 2023, el municipi ha reciclat un 43,11%, que el 2025 hauria de ser un 55% per complir amb la UE.

Segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el 2023, el 43,11 % dels residus a l’Ametlla de Mar es van recollir de forma separada. Una xifra que està lluny a les fites que la Unió Europea (UE) marca per al proper any 2025: recollir de forma separada almenys el 50 % de les deixalles.

En comparació als anys anteriors, enguany el percentatge ha estat inferior, tenint en compte que no s’han pogut declarar els residus verds i ha fet baixar la mitjana. El 2022, es va arribar al 47 %, el 2021 va ser del 44,6%, el 2020, es va reciclar un 55,4% i el 2019, un 48 %. Una evolució irregular amb una xifra excepcional el 2020, però majoritàriament per sota del 50%.

Com a contra partida, la fracció resta representa més de la meitat dels residus gestionats. Així ho explica el tècnic de Medi Ambient, Xavi Solé.

A les Terres de l’Ebre i al conjunt de la comarca del Baix Ebre, el panorama canvia notablement i es recicla el 49,83 % i el 50,59 % respectivament. Unes xifres satisfactòries que podrien respondre a l’efectivitat del sistema porta a porta, implementat a la majoria dels municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Solé apunta que aquest sistema en municipis com el nostre de creixement vertical no acaba de quallar.

En termes generals, Catalunya es troba en una bona situació en termes de generació per càpita, percentatge de reciclatge i residus a dipòsit controlat si ho comparem amb la resta d’Espanya.

Si obrim el focus i fem la comparació a nivell europeu, veiem que la situació no és tan positiva. Si bé és cert que Catalunya es troba lleugerament per sota de la mitjana de generació per càpita, la qual cosa sí és positiva, també veiem que es recicla pràcticament un 10% menys que la mitjana europea. A més, pel que fa als residus que van a dipòsit controlat, Catalunya està per sobre del conjunt d’Europa, la qual cosa demostra que queda molt camí per recórrer si es vol arribar a l’objectiu de solament un 10% a dipòsit controlat l’any 2035.

Comparteix