Segons un informe de la situació de tot el litoral davant dels riscos de l’emergència climàtica, la costa de l’Ametlla de Mar és un dels punts catalans amenaçats per la pujada del nivell del mar el 2030.
Greenpeace va presentar dimarts passat un estudi, ‘Crisi a Tota Costa 2024’, que alerta de la situació crítica de tot el litoral espanyol, fent esment concret a la costa calera, la qual apunta que és un dels punts catalans amenaçats per la pujada del nivell del mar el 2030 i perdrà així bona part de les seves platges.
Segons Greenpeace, la pujada del nivell del mar, l’increment de la temperatura marina, la intensificació dels fenòmens meteorològics extrems i el turisme massiu són les causes principals de perill per a les costes. Especialment, l’erosió i la pujada del nivell del mar representen greus amenaces per al litoral català.
La situació a Catalunya és especialment greu a la costa del Maresme, però també es posa el focus a platges de Tarragona com les de Calafell, Coma-ruga, Torredembarra, Cambrils i l’Ametlla de Mar. Per no parlar del Delta de l’Ebre, que ja està en regressió. L’entitat remarca que l’increment del nivell del mar posarà en risc aquestes àrees en només sis anys.
«No hi ha regió costanera -i Catalunya destaca negativament en aquest sentit- que no estigui exposada a riscos per excés d’urbanització i infraestructures, contaminació, barreres artificials (com dics, espigons, passeigs marítims o ports esportius), el malbaratament de recursos naturals i la canalització, el soterrament i el desviament de lleres fluvials», indica l’informe. Totes aquestes actuacions han provocat «desequilibris que es tradueixen en el retrocés i la pèrdua de les platges, i amb elles, la seva funció de barrera protectora, cosa que suposa un risc per a milions de persones residents al litoral», afegeix el text. De fet, a l’informe consta que el 85% de la població viu als primers 30 quilòmetres més propers al mar.
A més, també fa esment a l’estudi recent de l’Escola de Camins de la Universitat Politècnica de Barcelona, segons el qual hi ha 11 passejos marítims catalans amb més risc de patir les conseqüències de la crisi climàtica, entre els quals es troben Salou i L’Ampolla.
Greenpeace alerta que «platges i passejos marítims desapareixen a cada temporal, mostrant que les mesures aplicades fins ara, com contenir el mar amb ciment i formigó i reposar sorra artificialment a les platges, són inútils».
El tècnic de Medi Ambient, Xavier Solé, corrobora aquesta crisi climàtica i l’afectació desmesurada a les platges.
Amb aquest informe, Greenpeace posa èmfasis a les solucions que diu que han de ser locals, perquè cada tram de litoral té característiques pròpies, però que han de ser acordades per les administracions i participades per la ciutadania de manera urgent. Diu que ja no arribem a anticipar-nos al problema, perquè ja és aquí, però tot retard comportarà més costos econòmics i humans. Tot i això, de moment, no sembla estar als primers punts del debat, ni com a prioritari a les inversions.