L’Ajuntament elabora un Pla d’Actuació Municipal específic per risc d’incendis forestals a les urbanitzacions i disseminats

Comparteix

L’Ajuntament ha iniciat un procés d’informació pública i farà diverses xerrades amb veïns i agents turístics per informar sobre aquesta prevenció.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar està elaborant un Pla d’Actuació Municipal per risc d’incendis forestals a les urbanitzacions i disseminats, una eina pràctica sobre els protocols i mesures que cal seguir en cas d’incendi, d’obligat compliment. Ara, ha iniciat un procés d’informació pública i farà diverses xerrades amb veïns i agents turístics per informar sobre aquesta prevenció.

Davant l’alt risc d’incendis, l’Ajuntament ha reactivat el departament de Protecció Civil i a través d’un Comitè d’Emergències, -format pels cossos de la Policia Local, els Bombers, els Agents Rurals, la Cala Ràdio i altres agents locals-, està elaborant un pla per informar sobre què fer i què no fer en cas d’incendi forestal a les urbanitzacions i disseminats.

Segons el departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, els municipis estan obligats a elaborar dos tipus de plans de protecció civil municipal: un Pla d’Actuació Municipal per cada risc concret (anomenats riscos especials). I el Pla Bàsic d’Emergència Municipal que és de caràcter multirisc i serveix per als riscos que no disposen de cap Pla d’Actuació Municipal. L’obligació d’elaborar el Pla Bàsic d’Emergència Municipal correspon als municipis de més de 20.000 habitants, als municipis turístics o als considerats de risc especial segons la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

Els municipis han de tramitar els seus plans mitjançant el document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) que ha d’incloure, com a mínim, tots els plans de protecció civil municipals pels quals el municipi en té obligació, d’acord amb els corresponents plans especials d’emergències de la Generalitat. També pot incloure altres plans especials si tenen la recomanació de fer-los.

Un cop redactat el pla, els passos són els següents: procés d’informació pública; informe favorable de la Comissió de Protecció Civil Municipal, si en disposa; aprovació pel ple de l’ajuntament; tramesa als serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat per la posterior homologació per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

D’aquesta manera, l’Ajuntament ha organitzat un cicle de xerrades que pretenen conscienciar i fer difusió de la normativa, així com donar consells a seguir en el medi natural amb els diferents agents d’emergències.

El primer tinent d’alcalde, Xavi de la Fuente, apunta que el compromís de prevenció és tant del ciutadà com del consistori.

L’objectiu és donar a conèixer la importància de les franges perimetrals de protecció contra incendis, les pautes a seguir per evitar un incendi forestal tant a casa com al bosc i els passos a seguir en cas de ser-ne testimonis. També s’explica els itineraris d’evacuació, què fer en una situació de confinament o com fer-ho per salvar la vida.

La responsable del departament de Protecció Civil de l’Ajuntament, Adriana Alonso, remarca que protecció civil és tothom perquè la prevenció i seguretat és cosa de tots.

El passat dissabte es va fer una reunió amb els veïns de Tres Cales i Sant Jordi Bosc i el pròxim dissabte 8 de juny, es farà pels de Calafat, a les 10 h i al Bar Roberto.

Comparteix