El sector pesquer, satisfet amb els criteris de reducció de dies de pesca que han pactat els països europeus

Comparteix

El Consell de Ministres d’agricultura i pesca de la Unió Europea celebrat aquest dimarts a Brussel·les ha mantingut la retallada del 9,5% de les jornades d’activitat pesquera en general, però han obert la porta a reduir-ho al 3,5% si s’aposta per mesures de gestió pesquera com ara noves vedes, talles mínimes o limitació de fons de pesca.

Tant el Govern català com el sector pesquer s’han mostrat satisfets per la limitació de la reducció de dies de pesca que ha pactat el Consell de Ministres d’agricultura i pesca de la Unió Europea per al 2024 perquè va en la línia de flexibilitat que ha defensat l’Executiu per al sector. Els estats europeus han mantingut la retallada, però han obert la porta a reduir-ho fins al 3,5%.

Després d’un 30% de retallada de dies de pesca del sector en anys anteriors, l’objectiu del sector català era convèncer Brussel·les d’apostar per compensacions perquè el sector continuï viu.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, n’ha fet una bona valoració dels acords per ajustar-se al model pesquer català.

Ara des de Catalunya s’insta al Ministeri d’Agricultura de l’estat a posar-se a treballar urgentment per a implementar aquestes mesures com ara una veda d’un més de la pesca de gamba o l’obligatorietat de fer servir una malla de 50 mil·límetres a tot el calador.

Per aconseguir pescar un 6% més de dies, algunes de les mesures que es podrien implementar són prohibir pescar a 800 metres –actualment el límit és als 1.000- o apostar per enginys de pesca que llisquin pel mar sense malmetre el fons marí.

El president de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull també ha valorat com a positiu l’acord, sobretot perquè algunes de les mesures demanades, ja s’estan aplicant.

A banda de limitar els dies de pesca, l’acord europeu també inclou restringir el volum de captures de gamba roja i blava. En aquest cas, el pacte també modera la proposta de la Comissió, que demanava una reducció del 9%. Finalment, la rebaixa serà d’un 5%.

Comparteix