Ecologistes en Acció de Catalunya, demana accelerar el tancament de les Centrals Nuclears de l’Estat

Comparteix

L’accident a la Central Nuclear Vandellòs I va succeir el 19 d’octubre de 1989 i ha estat el més important de l’Estat espanyol.

En motiu d’aquest del 34è aniversari de l’accident a la Central Nuclear vandellòs I, succeït un 19 d’octubre de 1989, Ecologistes en Acció ha demanat concreció amb  l’acord entre el Govern de l’Estat i les companyies que conformen el Lobby nuclear  i que preveu el tancament definitiu de les plantes nuclears de l’Estat l’any 2035.

Segons els ecologistes, la fragilitat de l’actual Govern de l’Estat fa que aquest acord esdevingui en paper mullat en el moment en que pugui haver un canvi polític amb la qual cosa  la salut i seguretat de la ciutadania  es veurà  amenaçada per unes instal·lacions envellides i amb constants incidències que reflecteixen el desgast del seu funcionament.

A Ecologistes en Acció consideren un fracàs la gestió dels residus radioactius, que tindrà la seva màxima expressió amb el retorn des de França a les instal·lacions de Vandellòs I (actualment Centre Tecnològic Mestral) dels residus d’alta activitat que va produir la C.N  durant la seva vida activa. Eloi Nolla és membre d’Ecologistes en Acció.

Era el 19 d’octubre de 1989 quan un incendi al generador va posar en risc el reactor de la C.N Vandellòs I,  que es va quedar sense refrigeració. Si el reactor s’hagués fos, el risc d’una fuita radioactiva hauria estat molt gran.  No es va avisar la població, no es van activar els plans d’emergència i es va parlar només d’un petit incendi.  La gran estructura que conté el reactor, encara haurà d’esperar fins al 2028 per poder ser desmantellada.

Vandellòs I es va construir el 1967 i va començar a produir electricitat a partir de 1972. Es tractava d’un reactor de tecnologia francesa, que utilitzava urani natural com a combustible, grafit com a moderador i diòxid de carboni com a refrigerant del reactor.

L’accident a la Central Nuclear Vandellòs I ha estat el més important de l’Estat espanyol.

Comparteix