Culmina amb èxit un programa de l’Escola Nauticopesquera que treballa el relleu generacional en el sector pesquer

Comparteix

Dintre dels cursos de mariner/pescador i amb l’objectiu de no desvincular-los de la professió i potenciar el contacte entre alumnes i pescadors, s’ha finalitzat amb èxit un programa pioner en el qual els pescadors i les confraries han tingut una intervenció més amplia.

L’Institut Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya amb seu a l’Ametlla de Mar, és únic al llevant mediterrani, ofereix cicles de formació professional de pont, de màquines i de busseig professional. Actualment també està fent algunes activitats al llarg de la costa Catalana.

Durant aquest any, dins de les activitats de formació maritimopesquera que l’ECNP està realitzant al llarg de la costa catalana, ha iniciat un programa que s’ha realitzant a Palamós i que té com a objectiu facilitar el relleu generacional al sector pesca.

Dintre dels cursos de mariner/pescador i amb l’objectiu de no desvincular-los de la professió i potenciar el contacte entre alumnes i pescadors, s’ha finalitzat amb èxit un programa pioner en el qual els pescadors i les confraries han tingut una intervenció més amplia.

Els alumnes han fet pràctiques amb les embarcacions amarrades a port, han fet un bateig de pesca sortint a pescar i han tingut pescadors fent de tutors en les pràctiques. Els estudiants que més han quallat, han estat contractats a cost 0 per a les embarcacions durant un o dos mesos aquest estiu, amb un contracte d’aprenents. Des de l’ECNPC assguren que ha estat una bona experiència, la qual, s’estendrà a la resta de confraries de pescadors de Catalunya a través de les federacions territorials de confraries de pescadors. Feliu López és el gerent de l’ECNP.

Concretament, ofereix dos cicles de grau superior, el de Tècnic Superior en Transport Marítim i Pesca d’Altura o col·loquialment de pont i el de Tècnic Superior en Organització del Manteniment de Vaixells i Embarcacions, o col·loquialment de màquines, els quals donen accés a les titulacions professionals de Patró d’Altura i Mecànic Naval Major.

A més, tres cicles de Grau Mitjà, el de Tècnic en Manteniment i Control de la Maquinària de Vaixells i Embarcacions, Tècnic en Navegació i Pesca de Litoral o de pont i el de Tècnic en Operacions Subaquàtiques i Hiperbàriques per a bussejadors de mitjana profunditat.

Actualment, cursen els seus estudis al centre 290 alumnes i només queden algunes places en alguns graus mitjans, ja que la resta estan totalment plenes.

Sota el títol “Terres de l’Ebre, un mar d’oportunitat”, l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, els serveis territorials de Joventut de les Terres de l’Ebre i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han organitzat pel dia 27 d’octubre un Networking Odisseu a l’Ametlla de Mar.

La seu d’aquest Networking Odisseu serà l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya i plantejarà l’estat del sector marítim. Hi haurà una ronda de presentacions i una taula rodona on es podrà abordar el món del mar des de les perspectives de casos d’èxit en relleu generacional, emprenedoria o gènere, entre d’altres. La trobada comptarà amb la col·laboració de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, l’INS Alfacs i GALP Mar de l’Ebre.

Aquestes trobades de caràcter laboral permeten donar a conèixer a la gent jove que acaba els seus estudis, tant universitaris com cursos de formació, oportunitats de treball al seu entorn més proper. És una manera de retenir el talent, d’ajudar a l’arrelament de la població jove als territoris més allunyats de les grans ciutats i evitar així el despoblament

Comparteix