Els pescadors de la llum exigeixen al Ministeri que es replantegi la veda de fins a 6 mesos per la pesca de sardina

Comparteix

Manifesten que cal una “modificació urgent” del Pla de gestió de la modalitat d’encerclament, amb l’objectiu de buscar un equilibri entre la preservació de l’espècie i la viabilitat del sector pesquer català.

Els pescadors del sector del peix blau continuen exigint que s’anul·li la prohibició del Ministeri que, a partir de l’1 d’octubre, no permetrà que es pesqui sardina. Els darrers dies, l’Escala ha acollit diverses protestes per fer visible el malestar del sector davant aquesta veda que consideren que seria “inefectiva” i que “hipotecaria el futur del sector”.

Dijous passat al port pesquer de l’Escala es va celebrar un acte conjunt de protesta amb la participació del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad. En l’acte, es va demanar la “modificació urgent” del Pla de gestió de la modalitat d’encerclament, aprovat el 24 de juliol, que vol establir una veda de sardina de 4 mesos, -abril, maig, octubre i novembre- que s’afegeix a la veda ja existent de dos mesos –del 19 de desembre al 19 de febrer-. Una protesta que ha continuat aquest dissabte amb motiu de la celebració del ‘Viu en blau’, -la fira del peix blau organitzada per l’Ajuntament i els pescadors de l’Escala-.

I és que els pescadors del país i el Govern fa dues dècades que reclamen a l’Estat espanyol l’adopció d’un Pla de gestió que permeti garantir la sostenibilitat dels recursos marins i, alhora, la viabilitat socioeconòmica del sector. Creuen que caldria eliminar la veda de la sardina en favor d’incrementar les actuals vedes biològiques, en el marc d’una taula de treball descentralitzada.

El sector manifesta que aquest Pla no contempla les mesures de gestió proposades per Catalunya i posa en risc el futur de la modalitat. De fet, aquesta veda d’espècie, d’acord amb l’avaluació científica d’ICATMAR, no permetrà recuperar l’estat de les poblacions i, a més, “suposarà un impacte socioeconòmic a les empreses i treballadors de la modalitat d’encerclament i al conjunt del sector pesquer incompatible amb el manteniment de l’activitat”.

Els pescadors denuncien que no els convoquen a les taules de treball i denuncien que el Ministeri “tira pel dret”.

Des de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar s’han sumat aquest clam unitari contra el Pla per exigir al ministre solucions urgents abans de l’entrada en vigor l’1 d’octubre i, d’aquesta manera, aturar aquesta situació que pot acabar “hipotecant el futur del sector”.

El patró major de la confraria, Miquel Brull, recorda que quan tiren la xarxa no poden seleccionar què pesquen i és un “cacau, perquè no se sap com s’aplicarà si hauran d’estar sis mesos sense anar a pescar o els quatre mesos pescant només seitó“.

En aquest sentit, el conseller d’Acció Climàtica David Mascort va adreçar una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per traslladar aquest malestar dels pescadors catalans i s’espera que el Ministeri replantegi aquesta mesura.

Comparteix