La Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra intensifica el patrullatge preventiu arreu del litoral català

Comparteix

La base marítima de l’Ametlla de Mar treballa fent tasques de prevenció amb un patrullatge de dilluns a diumenge, donant cobertura a tota la zona del litoral tarragoní.

En total hi ha tres bases marítimes a Catalunya.

Des de l’estiu passat, la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra amb base a l’Ametlla de Mar disposa d’una embarcació per fer tasques de prevenció amb un patrullatge de dilluns a diumenge, i controlar tota la zona del litoral tarragoní. Davant l’alt nombre d’ofegaments aquest estiu a les platges catalanes, el servei encara l’agost amb la missió d’intensificar el patrullatge preventiu arreu del litoral català.

Així ho va fer públic la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra amb el nou Pla d’Estiu 2023, en un acte que va tenir lloc, a finals de juliol, a les instal·lacions del Port de Barcelona, que va comptar amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

Quan hi ha un incident marítim s’activa tot el dispositiu de serveis d’emergències, com Salvament Marítim, -l’ens encarregat de la seguretat marítima en aigües espanyoles-, els socorristes de la Creu Roja, el Servei d’Emergències Mèdiques, els equips d’emergències locals, la Guàrdia Civil i el cos dels Mossos d’Esquadra.

La unitat marítima de la Policia de la Generalitat reforça la funció de salvament marítim, amb coordinació amb el servei de salvament i seguretat marítima, quan se’ls requereix. Així ho explica el sergent Jordi Boix, que és el cap de la unitat marítima a l’Ametlla de Mar.

Un dels trets rellevants de la Policia Marítima de Mossos d’Esquadra és la introducció de la figura de rescatador com un tripulant de la patrullera. Tots els agents tenen la formació i preparació per llençar-se a l’aigua per qualsevol servei en el que sigui necessària aquesta operativa. Aquest és un fet diferencial respecte a altres cossos de seguretat que ofereix versatilitat i moltes possibilitats d’actuació des de les embarcacions.

Boix explica amb quins incidents es troben habitualment, sobretot en període estival.

A tota Catalunya, l’Àrea Marítima disposa d’una cinquantena d’agents, tres seus – també a Palamós, Vilanova i la Geltrú- i quatre embarcacions i fan serveis en horari de dia i torns extraordinaris. 

Durant l’any passat, l’Àrea Marítima va realitzar 3.750 hores patrullatge amb embarcació, de les quals 285 hores van ser a espais naturals marítims. A més, també es van dur a terme 2.125 hores de vigilància en ports i 720 hores de vigilància en platges.

Comparteix