Els pescadors catalans retiren 95 tones de residus el 2022

Comparteix

El projecte Upcycling The Oceans va retirar escombraries recollides pels pescadors que faciliten la gestió correcta i el reciclatge dels materials quan és possible.

Els pescadors del litoral català han recollit 95.000 quilos de residus dels fons marins, el 2022, de la mà del projecte Upcycling The Oceans, d’Ecoembes i Fundació Ecoalf i PescaNeta. Segons les dades del balanç anual presentat dimarts a un acte celebrat a Barcelona, l’any passat, el projecte va comptar amb la col·laboració de prop d’un miler de pescadors catalans de 229 vaixells amb base a 16 ports, entre els quals l’Ametlla de Mar.

Restes de tovalloletes higièniques, embalatges industrials, envasos de menjar i de cosmètics, bosses de la compra… Aquests són alguns dels residus que es troben cada dia els pescadors a la costa catalana quan recullen les seves xarxes. Des del 2015, bona part dels pescadors converteixen el desagradable descobriment d’escombraries a les seves xarxes en una activitat en defensa de la qualitat dels mars i el medi ambient en general.

Ho fan meticulosament i de forma altruista i amb una gestió adequada per fer possible la catalogació dels residus, reciclant en els casos en què és possible, i fer-ne posteriorment estudis científics sobre el problema.

La iniciativa compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, els Ports de la Generalitat, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors. El president de la Federació, Toni Abad, posa en valor aquesta tasca dels pescadors.

Al conjunt d’Espanya, l’activitat va recollir 189.844 quilos de residus el 2022. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració de prop de 2.600 pescadors de més de 600 vaixells pesquers, principalment d’arrossegament, ubicats a 43 ports pesquers de Catalunya, Galícia, Comunitat Valenciana, Andalusia i la Regió de Múrcia.

Continuar analitzant i adquirint coneixement sobre les escombraries marines, especialment amb els pescadors i de sectors com el de l’arrossegament i amb la col·laboració de plataformes com MARNOBA, serà primordial per a la cura i la protecció de l’ecosistema marí. Per això, per a aquest 2023, Upcycling the Oceans seguirà involucrant més persones i conscienciant més pescadors a Catalunya per donar una segona vida a les escombraries recollides dels fons marins.

Els pescadors també participen en el projecte PescaNeta que compta amb el suport del Departament d’Acció Climática, Alimentació i Agenda Rural i del Fons Europeu Marítim i de la Pesca. Els ajuts ofereixen als pescadors cubells a bord i altres materials per facilitar-los la recollida de residus i tirar endavant tot el procediment, a més de seguir un control dels tipus de residus recollits.

Comparteix