Els municipis pesquers ebrencs podran accedir als 15,6 M€ dels ajuts europeus destinats a l’Economia Blava sostenible

Comparteix

La candidatura de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Les Cases d’Alcanar, Amposta, La Ràpita i Sant Jaume d’Enveja ha estat presentada per a constituir-se, sis anys més, com a Grup d’Acció Local Pesquer, entitat necessària per vehicular aquestes ajudes.

Set municipis de la costa de l’Ebre, entre ells l’Ametlla de Mar, han tornat a presentar candidatura per optar als 15,6 milions d’euros d’ajuts del Fons Europeu de Marítim i de la Pesca. Els municipis donaran així continuïtat al Grup d’Acció Local Mar de l’Ebre amb l’objectiu de promoure l’Economia Blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local. La presentació dels ajuts va ser, aquest dissabte, i va anar a càrrec del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i del director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez.

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros, el doble del pressupost actual. L’objectiu d’aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per a la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a aquesta línia d’ajuts.

Aquest és el tercer cop que el Departament d’Acció Climàtica selecciona la candidatura dels municipis de les Terres de l’Ebre per constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), esdevenint així l’embrió del desenvolupament local participatiu. En els últims anys, GALP Mar de l’Ebre ha comptat amb 2,3 milions d’euros que s’han repartit en 117 projectes. Joan Alginet n’és el gerent.

Actualment s’identifiquen 6.617 llocs de treball dels sectors de l’Economia Blava a la zona. Estan adherides al GALP les Confraries de Pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 122 embarcacions que generen unes captures de 3.357 tones anuals i una recaptació en primera venda de 15 milions d’euros.

A banda de la candidatura del Mar de l’Ebre, el Departament ha seleccionat 4 candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya. Per poder optar als ajuts, les candidatures seleccionades hauran de presentar una Estratègia de desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023.

Comparteix