Finalitza la veda del pop roquer pels pescadors de la nansa

Comparteix

Durant els primers dies de tornada a l’activitat, s’han capturat 1.300 kg de pop roquer.

Les cinc embarcacions del port de l’Ametlla de Mar que es dediquen a la pesquera del pop roquer amb nansa han reprès l’activitat després d’estar sis mesos sense poder capturar aquesta espècie per complir amb la veda. Ho van fer el passat dia 9 de gener, mentre que les dues embarcacions que van al cadup van començar ja el passat mes d’octubre.

Aquestes embarcacions paraven tradicionalment a partir del setembre de manera voluntària i no emprenien la pesquera fins al mes de gener. El fet que el pop desovi a l’estiu, tenint en compte que l’esperança de vida del pop és d’aproximadament un any, fa que durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre els exemplars encara siguin petits. Donat que no es poden capturar exemplars de menys d’1 quilo, fa que durant aquests mesos les captures siguin mínimes i, per tant, els pescadors prefereixen aturar l’activitat, deixar que el pop es faci gran i dedicar-se a altres pesqueres com la daurada.

L’any passat, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va establir un període de veda obligatòria de dos mesos a tot Catalunya, coincidint amb els mesos de juliol i agost, i que s’han sumat als quatre mesos d’aturada voluntària pels de la nansa i a un sol mes pels del cadup.

En aquesta primera setmana, les cinc barques caleres de la nansa han obtingut captures similars a les de l’any passat. Mentre el 2022 van capturar en els primers dies 1.250 kg de pop, aquest 2023 n’han capturat 1.300 kg. Joan Ramon Llambrich és el responsable de la subhasta a la llotja de l’Ametlla de Mar.

Cal recordar que la majoria de les barques que es dediquen tradicionalment a la pesquera del pop roquer, excepte una de les que es dedica al cadup, no han estat d’acord amb aturar l’activitat obligatòriament durant juliol i agost i així ho van fer saber al Comitè de Cogestió, donat que durant aquests mesos, és quan el pop és més gran i els pescadors en treuen més rendiment econòmic de la seva activitat.

Des de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar, també havien demanat d’aturar els mesos d’agost i setembre i no en el període juliol-agost.

Comparteix