L’arrossegament patirà una reducció de fins al 3,5 % dels dies de pesca el 2023, a canvi de mesures de conservació

Comparteix

La restricció inicial era del 7,5 %, però s’ha aconseguit moderar fins al 3,5 % a canvi d’un mecanisme de compensació de mesures de conservació, que inclou les aturades biològiques que fan els pescadors.

Els estats de la Unió Europea han arribat aquest dimarts a un acord sobre les quotes de pesca del 2023. Després d’unes negociacions que s’han allargat dos dies, s’ha aconseguit moderar la reducció dels dies de pesca que havia proposat la Comissió Europea per la pesca d’arrossegament del Mediterrani, passant d’una restricció addicional de tres setmanes a poc més d’una setmana per vaixell (la reducció inicial era del 7,5% i s’ha passat al 3,5%).

A canvi d’aquesta rebaixa, però, el sector pesquer del Mediterrani haurà d’apostar per mesures que permetin seleccionar millor la mida dels exemplars que es capturen, com per exemple fer ús de xarxes que impedeixin pescar peixos de dimensions reduïdes o fer una veda de quatre setmanes consecutives.

El ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, ha valorat els resultats generals de la reunió de forma “positiva”, però considera que continua existint una “discrepància de fons” amb l’executiu comunitari sobre el Mediterrani. És per això que, malgrat la rebaixa, Espanya ha votat en contra d’aquesta resolució. Planas defensa que hi ha hagut millores respecte a la proposta inicial, però no és positiva.

Per la seva banda, des del sector pesquer català, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenibilitat, Sergi Tudela, apunta que “no són bones notícies davant totes les mesures que ja s’han fet en els últims anys al litoral català”.

De fet, Tudela explica que durant anys, el sector pesquer català ja ha dut a terme les vedes biològiques per recuperar el recurs, mentre que a altres estats no les han fet, també s’han fet vedats de pesca de fins a 500 km2 i també s’estan millorant la selectivitat dels arts de pesca. “La política de Brussel·les i la de l’Estat ha de ser en la línia de pescar millor, no més ni menys, sinó millor i de manera més intel·ligent” apunta el director.

En el cas de la pesca comercial de les anguiles s’aturarà durant sis mesos l’any i es prohibirà la pesca recreativa, tal com havia proposat la Comissió, amb l’objectiu de protegir l’espècie i restaurar la població. No obstant això, l’acord final deixa oberta la possibilitat que aquests sis mesos es puguin repartir en dos períodes de tres mesos, ja que l’executiu espanyol considerava que una aturada de sis mesos consecutius es traduiria en un tancament definitiu de l’activitat pesquera.

Finalment, a l’Atlàntic, en canvi, Planas ha celebrat tot allò que s’ha pactat, qualificant “d’històriques” algunes de les fites assolides. En espècies com el llenguado, el lluç o la llagosta, de gran rellevància per a les flotes de la zona, el govern espanyol ha aconseguit incrementar les captures permeses.

Comparteix