Gaseni diu que la proposició del PSC d’ampliar el Fons Nuclear congelaria projectes com una planta de tractament de residu verd

Comparteix

L’alcalde explica que des de fa mesos s’està treballant amb projectes de desenvolupament econòmic, per tal de donar resposta als municipis afectats un cop desapareguin les centrals nuclears.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, s’ha mostrat contrari a la proposició del PSC al Parlament, que modifica la llei d’acompanyament als pressupostos pel que fa al Fons Nuclear i al repartiment de l’impost de transició nuclear. Gaseni apunta que aquests ajuts cal destinar-los a projectes de desenvolupament econòmic dels municipis afectats un cop desapareguin les centrals nuclears.

El PSC va presentar la setmana passada al Parlament una modificació del Fons Nuclear que comportaria una repartició dels ajuts amb municipis situats fins als 30 km del radi d’on es troben les nuclears, és a dir, aquesta ampliació fa que el Fons Nuclear reverteixi en ciutats com Reus, Salou, Vila-seca o Tortosa.

De fet, diferents alcaldes del territori han rebutjat que es “multipliqui per cinc” el radi d’afectació i creixi el nombre de municipis als quals arribarà, en el cas de les Terres de l’Ebre, de 13 a 37 pobles.  

En aquest sentit, Gaseni ha explicat que aquesta modificació congelaria l’impuls de projectes productius i de generació de llocs de treball, com el que està treballant la Cala sobre la gestió del residu verd, projectat al Polígon Industrial.

L’alcalde ha afegit que “entrem en període electoral i són propostes que recorden la falta d’acord i de generar problemes, perquè no es produeixin inversions com amb la continuïtat de l’A7 o la manca d’inversió per part de l’Estat per la conservació del Delta de l’Ebre”.

A banda, la proposta socialista també contempla incrementar el percentatge que retorni al territori de l’impost de transició nuclear – del 20% al 50%. Els socialistes apunten que no és cap bloqueig, perquè pot entrar en vigor el 2023 i evita un repartiment arbitrari, diuen que passar a 60 MEUR anuals és molt important i pot suposar un abans i un després a un territori fins ara oblidat.

De la proposició, se’n farà lectura única en el pròxim plenari i es votarà en la següent sessió, a meitat desembre.

Comparteix