Els motius fitosanitaris, l’única via per cremar restes vegetals als trossos

crema agricola 2022
Comparteix

Les persones interessades que tinguin dubtes al respecte, es poden dirigir a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà als baixos de l’Ajuntament on se’ls indicarà com fer-ho.

El passat mes d’abril, el Govern Espanyol va publicar la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que no permet la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola. Únicament els permet amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual per raons de caràcter fitosanitari o bé per prevenció d’incendis forestals en entorns silvícoles on les restes representin un perill.

Aquesta norma, vigent des de l’abril, afecta tot el territori de Catalunya. Això vol dir que, no s’ha pogut encetar l’habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d’octubre al 15 de març), on només calia una simple comunicació per poder tirar endavant amb l’eliminació de les restes, i en caldrà una autorització excepcional. Aquesta Llei pretén l’aprofitament i reciclatge de les restes vegetals.

La setmana passada es va aprovar per ponència una esmena en la Llei de la PAC per tal de derogar aquest article 27.3 de la Llei 7/2022. Però fins que aquesta nova Llei no estigui aprovada i publicada al BOE (la previsió és que sigui a finals d’any), la normativa està vigent. Això vol dir que l’article que prohibeix les cremes no ha estat derogat encara i, per tant, la prohibició de crema de restes vegetals és un fet i només es podran cremar restes agrícoles per motius fitosanitaris quan no existeixin altres mètodes per evitar la propagació de plagues, i de prevenció d’incendis quan no hi ha alternatives per a la seva eliminació.

Sindicats i col·lectius de la pagesia van posar el crit al cel i van fer arribar a les administracions el seu malestar. La prohibició de cremes agrícoles comportava costos econòmics a totes les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i costos ambientals, ja que calia traslladar incomptables tones de restes vegetals a centres de tractament o bé comprar o llogar maquinària per a triturar-los, la qual cosa, a més del sobrecost per al camp, hauria provocat una major emissió de CO₂.

Des del primer moment el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha estat treballant i ha mantingut diverses reunions amb representants del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per tal de derogar el punt 27.3 de la Llei o d’aconseguir-ne una moratòria, amb la resposta fins ara sempre negativa dels dos ministeris.

Les persones interessades que tinguin dubtes al respecte, es poden dirigir a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà als baixos de l’Ajuntament on se’ls indicarà com fer-ho. Jordi Gaseni és l’alcalde de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar.

Per facilitar les gestions per poder fer cremes amb aquests dos supòsits, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat en l’apartat de Tràmits del seu web el procés d’autorització excepcional per crema de restes vegetals per causa fitosanitària o restes forestals per risc.

Comparteix