La Cala i el Delta de l’Ebre, protagonistes al 30 Minuts de TV3 per l’entrada de droga per mar

Programa 30 minuts TV3, droga
Comparteix

L’Ametlla de Mar i el Delta de l’Ebre van ser protagonistes aquest diumenge a la nit en el programa documental 30 minuts de TV3, programa dedicat a donar visibilitat al tràfic d’haixix a la costa catalana i a les plantacions de marihuana.

Les arrels del narcotràfic. Així es titula el 30 minuts d’aquesta setmana emès aquest diumenge a la nit per TV3, un reportatge de la calera Fàtima Llambrich i Guillem Prieto que també es pot veure a la carta al web de la televisió catalana.

Segons el reportatge, Catalunya corre el risc de convertir-se en una narcosocietat si no posa fre al cultiu il·legal de la marihuana -arrelat i estès per tot el territori- i a l’entrada d’haixix per mar; una ruta de la droga que es fa amb narcollanxes i que s’ha reactivat l’últim any.

La pressió policial que s’està fent al sud d’Espanya -per on entra el 70% d’haixix que arriba a Europa- explica que a la costa catalana hi torni a haver desembarcaments de fardells d’haixix provinents del Marroc, com ja va passar als anys 90 i fins a mitjans de la dècada del 2000.

Catalunya és un país productor, la droga no hi està de pas i això és un reclam per al crim organitzat. Els Mossos d’Esquadra desarticulen una mitjana de dues plantacions al dia. El reportatge “Les arrels del narcotràfic” explica com el crim organitzat ha començat a corrompre policies, com s’està filtrant entre l’economia legal i com la marihuana facilita al jovent l’entrada al món de la delinqüència.

Diversos operatius de la Guàrdia Civil a Tarragona els han permès establir un diagnòstic preocupant pel que fa al tràfic d’haixix. Els consta l’existència d’una infraestructura criminal establerta aquí. A les platges del Delta de l’Ebre s’hi desembarca haixix i s’hi boten narcollanxes.

Fàtima Llambrich, coautora del reportatge, explica els motius pels quals s’ha reactivat l’entrada d’haixix a les nostres platges

“Les arrels del narcotràfic” compta amb el testimoni d’una persona que ha estat condemnada per tràfic d’haixix i pertinença a organització criminal, que gestionava l’entrada per mar a Catalunya de tones i tones d’haixix. La seva experiència i coneixement són un contrapunt necessari.

Durant el reportatge es fa esment al comís de la Guàrdia Civil el passat mes de març amb prop de 2.500 quilos d’haixix intervinguts a la platja Torrent del Pi de l’Ametlla de Mar que es va saldar amb dos detinguts que van ser sorpresos mentre descarregaven 77 fardells.

Comparteix