S’inicia un nou curs escolar que arriba més aviat que mai

Comparteix

Més d’un miler d’alumnes inicien el curs als diferents centres educatius caleros.

El nou curs escolar 2022-2023 s’inicia aquest dilluns 5 de setembre per a l’alumnat d’infantil i primària i el dimecres 7, per als de l’ESO, batxillerat i formació professional. Els centres educatius de l’Ametlla de Mar ja han obert les seves aules pels alumnes per començar aquest curs que arriba amb un nou calendari, nous projectes acadèmics i sense mesures covid.

L’Escola Sant Jordi incorpora la vela i l’hoquei patins al seu currículum

Gairebé 500 alumnes comencen un nou curs a l’Escola Sant Jordi. Entre els canvis hi ha l’avançament del calendari una setmana abans del que és habitual i l’hora del lleure. I és que durant el mes de setembre, les activitats gratuïtes de lleure seran d’una hora al dia; a l’Escola Sant Jordi, per exemple, l’horari lectiu serà de 9 a 13 h i els alumnes tindran la possibilitat de fer una hora més voluntària i gratuïta fins a les 14 h, quan s’inicia el servei de menjador i d’autocars.

Ambdós canvis, implantats des del Departament d’Educació de la Generalitat, tenen com a objectiu reduir el temps de desconnexió dels infants de l’escola, afavorir l’equitat i facilitar la conciliació familiar; una idea que els sindicats de docents qüestionen obertament.

Com a noves metodologies, l’Escola Sant Jordi incorpora l’esport de la vela al seu currículum ordinari dins l’assignatura d’Educació Física pels de 5è de primària i també l’hoquei patins, pels de 4t. Fàtima Garcia és la directora de l’Escola.

Una altra novetat és la ràtio a P3 que baixa de 25 a 20 alumnes. Pel que fa a les proves d’avaluació a 6è de primària també hi ha canvis; els alumnes s’hauran de sotmetre a una prova d’expressió oral de les tres llengües, al mes de març.

El centre calero continuarà duent a terme diversos projectes educatius com l’hort escolar, reconegut com a pràctica de referència que ha comptat amb la col·laboració del Centre de Menors de Sant Jordi. I el de la Ràdio Sant Jordi, gràcies a l’estudi radiofònic que es va habilitar al centre, fa uns anys, amb la donació de l’extinta Associació Mediterrània i a la cessió d’equips de La Cala RTV.

L’Institut Candelera inicia el curs amb un nou currículum a 1r de batxillerat

El canvi més important del curs escolar és el del nou currículum que es començarà a desplegar a infantil, primària i ESO i batxillerat.  A l’Institut Candelera, a diferència de l’Escola que té un any de marge per aplicar-lo, a 1r de batxillerat cal fer-ho a partir d’aquest setembre perquè l’any 2024 hi ha una nova selectivitat. La nova prova d’accés a la universitat serà més competencial. El principal canvi dels currículums és a la metodologia d’aprenentatge. Serà menys memorística que fins ara i hi haurà una tendència a treballar per competències i per projectes.

El director de l’Institut, Benjamí Torné, apunta que «s’anirà aplicant el nou currículum progressivament».

El centre de secundària calero continuarà fomentant la competència lingüística amb l’Acreditació Erasmus Label France. De fet, està a l’espera de rebre la distinció Label France, després de la visita el curs passat del cònsol general de França, Olivier Ramadour,  al municipi, que donarà més prestigi al centre.

La gratuïtat a la Llar 2 és el canvi més important del nou curs a la Llar d’Infants Xerinola

Pel que fa a l’educació infantil, a partir d’aquest curs, escolaritzar els infants en l’últim curs de les escoles bressol, el I2, és gratuït. La gratuïtat s’aplica al miler de llars d’infants públiques catalanes, entre elles la Llar d’Infants Xerinola. És una de les novetats amb la qual empren el curs el centre calero.

Fins ara, les llars d’infants municipals tenien tres fonts de finançament: la Generalitat, els Ajuntaments i les famílies, que aportaven uns 1.600 euros per alumne i curs, que sumaven un total de 4.800 euros per alumne i curs, aproximadament, segons les quotes del centre. Enguany, la Generalitat es compromet a doblar la seva aportació fins als 1.600 euros per alumne i any a les escoles bressol per cobrir la part de les famílies. D’aquesta manera, les famílies de la Llar d’Infants Xerinola no hauran de pagar les hores lectives pels infants matriculats a I2, en l’horari de 8.30 a 14 h, ja que la mitja hora de 8.30 a 9 h correspon a l’entrada relaxada dels infants.

La directora del centre, Consol Ferré, que diu que esperaven més matriculació.

A banda, els infants de la Llar I2 inicien el curs amb un nou projecte: ‘Aprenem i compartim amb els iaios i iaies’, que consistirà a dur a terme dues activitats al mes, a partir de l’octubre, amb els avis i àvies de la residència l’Onada. A més, els més menuts continuaran treballant amb l’hort.

A tots els centres educatius es deixen d’aplicar les mesures covid, tot i que alguns, mantenen algunes entrades i els grups del pati que han funcionat fins ara.

Comparteix