L’arrossegament captura 1.000 quilos més de peix al dia que l’any passat a la tornada de la veda

Comparteix

Segons les dades de la Confraria, han augmentat les de captures d’espècies com el moll, el cranc o el pop blanc.

La tornada de les barques de l’arrossegament a l’activitat després de l’aturada biològica ha comportat un increment de les captures respecte a l’any anterior, però, en canvi, el preu de venda del peix, no està al nivell d’altres anys.

La tornada de les barques de l’arrossegament a l’activitat després de l’aturada biològica ha comportat un increment de les captures respecte a l’any anterior, però, en canvi, el preu de venda del peix, no està al nivell d’altres anys.

Les barques del sector de l’arrossegament van tornar a la mar el dia 1 de juliol, aquest any, després de dos mesos i mig, sumant a l’aturada habitual de dos mesos i els deu dies hàbils de compliment amb la reducció de jornades marcada al Pla Plurianual de Pesca de Demersals a la Mediterrània Occidental.

Segons es desprèn de les dades recollides per la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, s’han registrat increments importants de captures que suposen al voltant de 1.000 quilos més de peix per dia, destacant algunes espècies que quasi doblen captures. És el cas del moll, que han passat dels 8.600 quilos capturats durant el mes de juliol de l’any passat, als 17.700 quilos d’aquest any, o el cranc, que passa dels 3.450 quilos de l’any passat als 9.400 quilos d’aquest any.

També hi ha espècies que s’han incrementat lleugerament com el pop blanc, que ha passat dels 2.000 quilos de 2021 als 5.200 d’aquest any o els 4.700 quilos de gamba blanca, que aquest any han pujat a 7.200 quilos, sempre agafant com a referència els mesos de juliol.

En canvi, aquest increment de captures no s’ha traduït com altres anys en un increment del preu de venda.

Miquel Brull, patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, considera que pot influir, per una banda, el mateix increment de captures i per l’altra, el fet que hi ha ports del nord de Castelló que abans també feien veda al juliol i que ara la fan a l’agost i el setembre, abastint els mercats.

Si ens fixem en les mateixes espècies, el preu mitjà de venda del moll ha passat durant aquest primer mes d’activitat dels 10 € de 2021 als 6 € d’aquest any, o el cranc que l’any passat es venia a 4 € el quilo i aquest any es ven a 2,5 €. El pop blanc també ha baixat de preu situant-se en 6,5 € aquest any davant dels 12,5 € que es van pagar l’any passat o els 6 € que es paguen aquest any pel quilo de gamba blanca davant dels 10 € que es pagaven el juliol de 2021. El rap és una altra de les espècies perjudicades pels preus, ja que s’està venent as 9 € quan l’any passat es venia a 12,5 € per quilo.

A banda d’aquesta tornada a l’activitat, el sector pesquer augura una tardor i un hivern complicats pel preu del carburant, fet que podria portar al sector a eliminar dies de pesca setmanals amb l’objectiu de reduir la despesa i encarir el preu del peix.

Comparteix