El rastell inicia la veda, enguany per primer cop reconeguda econòmicament

Comparteix

És el primer cop que l’embarcació calera del rastell amarra a port durant dos mesos.

Des del passat 1 de juliol i fins al 31 d’agost, les embarcacions que es dediquen al marisqueig amb dragues per embarcació, conegut popularment com el rastell, fan la parada biològica. Enguany, com a novetat, la veda serà compensada econòmicament i contempla l’aturada total de les embarcacions que vulguin continuar tenint llicència per aquest tipus de pesquera.

És la primera vegada que l’única embarcació que es dedica al rastell a l’Ametlla de Mar, ‘Peret i Joana’, quedarà amarrada a port durant els dos mesos de veda, ja que anteriorment durant aquest període tenia permès dur a terme altres modalitats pesqueres, com la xarxa o el palangre.

Enguany, però aquestes barques han d’aturar totalment la seva activitat, tant si es dediquen únicament al rastell com si no. Una aturada que serà compensada pels Ajuts del Fons Europeu Marítim de la Pesca i de l’Aqüicultura.

El patró de ‘Peret i Joana’, Gerard Llambrich, explica que hi hagut barques que han decidit no aturar-se renunciant així a la llicència del rastell.

D’aquesta manera, s’ha instal·lat un sistema de geolocalització a les barques, -el Geoblau-, per tenir-les localitzades i fer un seguiment del seu compliment amb la normativa.

La parada, que s’emmarca dins del Pla de Gestió d’aquesta modalitat aplicat recentment per la Generalitat de Catalunya, té l’objectiu de millorar l’estat dels caladors i recuperar espècies.

El rastell és un tipus de pesca d’arts menors molt especialitzada que utilitza una draga per a capturar sobretot el llagostí i altres espècies de crustacis i mol·luscos. Una tècnica estesa a l’Ebre que compta amb una desena d’embarcacions a la Ràpita, 1 a l’Ampolla i 1 a l’Ametlla de Mar.

Comparteix