El CAT haurà de tornar a licitar la variant de la canonada a l’Ametlla de Mar per l’increment de preus

Comparteix

La variant havia d’estar a punt a finals de juny, i ara, es preveu que estigui operativa durant l’últim trimestre de l’any.Tot i això, es farà un seguimentexcessiu de l’evolució de la canonadadurant l’estiui es prioritzarà aquest tram en el projecte paral·lel d’instal·lació de fibra òptica.

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) haurà de tornar a traure a licitació les obres de la variant de 375 metres de nova canonada -de 1.600 mm de diàmetre- a l’Ametlla de Mar, en un dels trams afectats pels problemes de corrosió del tub de formigó pretensat que han ocasionat dos col·lapses -a l’Ametlla i a l’Ampolla- en els darrers dos anys.

Els dos trencaments es van produir per la salubritat de l’aigua de reg de les finques per on transcorria la canonada, i en detectar-se un tram especialment crític a l’Ametlla, es va apostar per desviar el traçat i, amb un projecte aprovat per la via d’urgència, es van adjudicar les obres per 1,2 milions d’euros a l’única empresa concursant, Aquambiente.

Ara, però, el context d’inflació desbocada, accentuat per la guerra d’Ucraïna, ha provocat un sobrecost en el projecte de més d’un 25 %. Això obliga a fer un nou concurs, després d’arribar a un acord de rescissió amb l’empresa adjudicatària. La variant havia d’estar a punt a finals de juny, i ara amb sort estarà operativa durant l’últim trimestre de l’any. Així ho explica el president del CAT, Joan Alginet.

Mentrestant, però, com que es tracta d’un punt que preocupa al CAT -i més encara amb vista a la temporada estival, de més consum- es prioritzarà aquest tram en el projecte paral·lel d’instal·lació de fibra òptica per a auscultar en continu l’estat de la canonada, un projecte que costa 4 milions d’euros i que afecta tota la conducció principal des de Campredó fins a Constantí.

Segons els tècnics del CAT, al juliol, aquest tram problemàtic ja estarà monitoritzat, amb la qual cosa es podria actuar de forma preventiva en cas que es detectessin signes de deteriorament amb risc de nous col·lapses.

Comparteix