Les tonyineres ja han sortit en direcció al calador balear per iniciar la seva campanya

Comparteix

Enguany, el Grup Balfegó té uns drets de captura de 2.485 tones de tonyina-550 de les quals pròpies, 212 de la Gèpus i un 29% i 13% de quatre barques franceses i dos d’italianes, amb qui tenen drets i acords comercials.

Pel que fa a l’altra embarcació calera, la Leonardo Brull, del Grup Fuentes e Hijos, té una quota de captura de 246 tones. De fet, el Grup, amb la resta d’acords i drets, té una quota total de 4.090 tones.

La flota tonyinaire de l’encerclament ha començat, aquest dijous, la seva campanya de pesca, la qual s’allargarà fins a l’1 de juliol. Tot i que com ha passat en els darrers anys, s’espera que les embarcacions no exhaureixin aquest període i tornin, en pocs dies, a portamb tota la quota capturada.

Les quatre barques tonyinaires de l’Ametlla de Mar, acompanyades per altres embarcacions amb qui tenen acords comercials i altres vaixells de suport, han sortit, aquest dijous, en direcció al calador balear, que serà el seu camp d’operacions durant els pròxims dies i potser setmanes.

El Grup Balfegó -amb les embarcacions Tio Gel II i la Frau II- té assignada una quota de captura pròpia de 550 tones de tonyina. Tot i que amb els drets de pesca adquirits a altres sectors pesquers i els acords comercials amb la calera Gèpus -que té 212 tones assignades- i amb les quatre barques franceses, dos d’italianes, fan un total de 2.485 tones de tonyina. Les tres embarcacions caleres aporten el 58% de la quota de Balfegó i els vaixells de nacionalitat francesa i italiana, el 29% i 13% restant, respectivament. A la campanya, hi participen 5 vaixells de suport i 16 remolcadors i prop de 300 persones empleades.

L’adjunt a direcció del Grup Balfegó, Juanjo Navarro, explica que durant la campanya s’aplicarà un protocol únic ara mateix en la pesquera de cèrcol i pioner en seguretat i digitalització que facilita les maniobres i incrementa les ràtios de qualitat del producte, a més de proporcionar major seguretat als mariners durant les labors de pesca i millorar el benestar dels animals.

Pel que fa a l’altra embarcació calera, la Leonardo Brull, amb acords comercials amb el grup Fuentes e Hijos, amb seu a Múrcia, té una quota de captura de 246 tones. Les dues embarcacions de Fuentes tenen una quota assignada de 525 tones i amb els acords comercials i drets de pesca adquirits, puja a 4.090 tones.

De fet, l’estat espanyol, amb una quota de 6.093,28 tones, és el país europeu que més tonyina extreu del Mediterrani i l’Atlàntic Nord. La seva quota es reparteix entre els vaixells d’encerclament, les almadraves, vaixells de Canàries, d’esquer viu del Cantàbric, canyers de l’Estret, palangrers i altres embarcacions artesanals mediterrànies.

Segons la resolució del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), un 25,23% de la quota correspon a la flota de l’encerclament, un 24,2% a les almadraves, un 19,3% a la flota de l’esquer viu del Cantàbric, un 6% per als vaixells de l’Estret, un 7,9% per als canyers que pesquen a Canàries, i un 2,8% per a la flota d’arts menors. És a dir, l’encerclament i les almadraves extreuen la major part de la tonyina i obtenen contingent per cessions o transferències, mentre que les flotes artesanals del Mediterrani són les que menys quota tenen, fet pel qual reclamen més percentatge.

Comparteix