L’Ajuntament planteja tres projectes per accedir als fons Next Generation

Comparteix

Es tracta de l’ampliació del Camí de Tres Cales amb un carril bici, la renaturalització del paratge de Port Olivet i la protecció del litoral i praderies de posidònia entre el Pixavaques i l’Alguer.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha identificat tres projectes estratègics del municipi, susceptibles de finançar-se amb els fons europeus de recuperació, coneguts com a fons Next Generation. Es tracta de l’ampliació del Camí de Tres Cales i d’accés a les platges amb un carril bici, la renaturalització del paratge de Port Olivet i la protecció del litoral i praderies de posidònia entre el Pixavaques i l’Alguer. Tres projectes estratègics emmarcats en la sostenibilitat, la conservació d’ecosistemes i la transició ecològica.

Un dels projectes amb els quals l’Ajuntament està treballant per poder-lo presentar com a candidat a rebre finançament és l’ampliació del Camí de Tres Cales i d’accés a les platges, el camí conegut com a carretera del Ranxo que uneix per la costa el nucli urbà i Les Tres Cales. La idea és eixamplar la calçada d’aquesta carretera, restaurar-la i adaptar-la amb un carril bici, perquè sigui accessible per bicicletes i també per vianants. D’aquesta manera, l’objectiu és millorar l’accessibilitat a l’entorn natural del municipi i promoure el transport sostenible.

Un altre dels projectes és l’adquisició dels terrenys de Port Olivet per la renaturalització del paratge. La intenció és elaborar un pla de conservació per renaturalitzar aquesta  zona de 65 hectàrees, un sòl urbanitzat no consolidat que es va començar a urbanitzar a inicis del 2000 i que actualment es troba en desús.

Per últim, també es planteja la protecció del litoral i praderies de posidònia entre el Pixavaques i l’Alguer. Es tracta de la construcció d’un espigó, a la banda de garbí del Pixavaques, per protegir l’ecosistema marí que habita a aquesta zona, com és la posidònia.

Els projectes s’alineen amb les prioritats dels Fons Europeus Next Generation i avancen cap a un municipi compromès amb la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, amb l’objectiu de contribuir a la solució de problemes globals, com l’emergència climàtica.

De fet, les propostes són necessàriament obertes i dinàmiques, per tal de poder-se adaptar a les línies de finançament, a mesura que es vagin concretant, així com també per poder-les complementar amb les iniciatives que sorgeixen d’altres agents, públics i privats, i que estan incloses al recent Pla Estratègic. Jordi Gaseni és l’alcalde de l’Ametlla de Mar.

El 21 de juliol de 2020, el Consell Europeu aprovava un instrument d’estímul econòmic, els fons Next Generation EU (NGEU), amb l’objectiu de respondre de manera conjunta i coordinada a la crisi social i econòmica, per reparar els efectes de la pandèmia de la Covid-19. Està dotat amb 750.000 milions d’euros, que es destinaran als estats membres durant el període 2021-2026 perquè l’Europa postpandèmia sigui més ecològica, més digital, i més resilient als canvis i reptes del futur.

Comparteix