Desestimat el projecte de parc eòlic Vandellòs II que afectava sis poblacions del territori

Comparteix

La Ponència de Renovables rebutja l’emplaçament del parc eòlic Vandellòs II, la línia d’alta tensió del qual passava per l’Ametlla de Mar, perquè afectava l’àliga cuabarrada.

La Ponència d’Energies Renovables ha desestimat l’emplaçament del parc eòlic Vandellòs II de l’empresa ELAWAN ENERGY. La central projectava 8 aerogeneradors i afectava sis termes municipals: Camarles, l’Ampolla, el Perelló, l’Ametlla de Mar, Tivissa, i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. De fet, per l’Ametlla de Mar passava la línia d’alta tensió.

El parc estava proposat per l’empresa madrilenya ELAWAN ENERGY, vinculada a un grup de serveis financers japonès. Hagués constat de vuit aerogeneradors de 6,9 ​​MW i 210 metres d’altitud, una subestació de 30/132 kV i una xarxa de carreteres nova, que requeria la creació de camins d’accés de 6 metres d’amplada i l’ampliació de vies ja existents.

Concretament, els aerogeneradors del projecte estaven contemplats als termes municipals de Camarles, l’Ampolla i El Perelló, però la línia d’alta tensió també passava per l’Ametlla de Mar fins a arribar a la central nuclear de Vandellós.

Finalment, la ponència ha emès un informe negatiu, en considerar l’emplaçament com a “no viable”. Segons consta en el document, hi ha “elements determinants de la biodiversitat que, ja d’inici, es consideren insalvables”, fent referència a l’àliga cuabarrada, espècie protegida de la fauna salvatge autòctona.

En aquest sentit, a municipis com l’Ametlla de Mar al qual l’afecta la implantació del parc eòlic ‘l’Ametlló’, no s’entén el raonament de la Ponència per aprovar l’emplaçament d’alguns projectes i altres no. Així ho ha explicat l’alcalde del municipi.

Recordem que el projecte ha estat motiu de queixes veïnals, d’entitats ecologistes i al·legacions per part dels ajuntaments implicats. Un centenar de persones van crear el grup ‘Stop Vandellòs’ i a través de les xarxes socials ja han mostrat la seva satisfacció per la notícia, tot i això han advertit que la resolució és recurrible, i l’empresa promotora té dos mesos per a interposar el recurs davant la justícia. Per això, han apuntat que seguiran treballant i lluitant amb la resta de plataformes per frenar la massificació al territori dels grans projectes d’energies renovables.

Comparteix