Balfegó rep com una ‘desagradable sorpresa’ les noves recomanacions de Sanitat sobre consum de peix

Comparteix

El grup tonyinaire defensa que els nivells de mercuri detectats a la tonyina roja són inferiors als permesos i apunta que s’ha ignorat els beneficis del seleni, del qual és rica aquesta espècie.

Les noves recomanacions sobre el consum de peix amb presència de mercuri han estat rebudes com una “desagradable sorpresa” per part del Grup Balfegó.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va presentar, la setmana passada, una actualització de recomanacions a l’hora de consumir peixos amb presència de mercuri, com la tonyina roja. En aquesta guia, s’aconsella limitar el consum a 120 g al mes en nens d’entre 10 i 14, i evitar-ne el consum en menors de 10 i en dones embarassades.

Balfegó demana que s’especifiquin les mostres que s’han estudiat per fer les recomanacions, tot assegurant que estudis internacionals i d’altres elaborats per la pròpia empresa –amb més de 700 mostres– les contradiuen. Segons la companyia tonyinaire, en les seves analítiques detecten nivells de mercuri molt per sota dels permesos per la legislació europea.

A més, denuncien que s’ha ignorat el seleni, del qual és rica la tonyina roja, que contraresta la toxicitat del mercuri. La responsable de I+D del Grup Balfegó, Begonya Melich, afirma que s’hagués tingut de tenir en compte aquest efecte neutralitzador abans de fer unes recomanacions a la població de no consumir la tonyina roja.

Des d’aquest departament treballen per iniciar un projecte per detallar el quocient de seleni i mercuri en el seu producte, i així aportar un valor de toxicitat més objectiu que no el contingut absolut que es coneix ara. El Grup Balfegó ha lamentat que aquests consells creen alarmes, limiten el consum de l’aliment i tenen una repercussió econòmica.

Comparteix