Un jutjat de Reus obre diligències contra Vandellòs II per funcionar 17 dies amb una fuita

Comparteix

La denúncia contra la central nuclear la va presentar fa un any l’associació Sociedad Humana.

El jutjat d’instrucció número 2 de Reus ha obert diligències contra Vandellòs II per haver funcionat 17 dies amb una fuita a la barrera de pressió, l’any passat. L’associació Sociedad Humana va presentar una denúncia a la Fiscalia qui, després de fer una prova pericial, hauria trobat indicis de delicte segons informa l’entitat.

Els fets es remunten al 2 de març de 2018 quan la central nuclear es va aturar per localitzar l’origen del degoteig d’aigua en el circuit de refrigeració. Però els denunciats asseguren que la fuita hauria començat el 13 de febrer, motiu pel qual hauria estat operant 17 dies sense complir amb la normativa, que obliga a aturar la planta de forma immediata.

Segons exposa l’entitat, en el primer escrit la Fiscalia va exposar que la instal·lació va seguir funcionant a ple rendiment “de manera il·legal i insegura” durant almenys dues setmanes. A més, assenyalen que s’han repetit fuites en les barreres de pressió i, per aquesta raó, sospiten que hi podria haver un possible problema estructural.

Les entitats ecologistes s’han mostrat satisfetes que s’obrin diligències pels fets i alerten dels problemes d’envelliment que pateixen les centrals nuclears derivats del funcionament. Per això, demanen que no es renovi el permís d’explotació a Vandellòs II. Eloi Nolla és el coordinador d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció.

L’obertura de diligències s’ha conegut pocs dies després que la central nuclear tornés a aturar-se per reparar un degoteig en el drenatge d’un generador. A hores d’ara, Vandellòs II ja torna a operar amb normalitat. Recordem que la llicència vigent caduca el juliol de 2020 i els propietaris demanaran la renovació per deu anys més.

Comparteix