El tancament de la Vandellòs II serà l’any 2035

Comparteix

Aquest dimarts, Endesa s’ha afegit al protocol per tancar les nuclears entre els anys 2027 i 2035.

Vandellòs II tancarà previsiblement l’any 2035. És l’acord al qual han arribat el govern espanyol i Endesa –la principal propietària–, que s’ha afegit al protocol per al tancament programat de les nuclears estatals. Mentre l’elèctrica demana “flexibilitat” en el calendari, els ecologistes es mostren contraris a l’ampliació de terminis.

Aquest dimarts, Endesa i EDP han signat el protocol d’acord amb Enresa que ja van subscriure la passada setmana Iberdrola –que també té participació en les centrals catalanes– iNaturgy (l’antiga Gas Natural). Endesa, però, entén aquest calendari com una “proposta de mínims” i vol que s’aprovin les pròrrogues per continuar operant fins a les dates fixades.

En canvi, els ecologistes alerten dels riscos que suposa allargar els anys de funcionament dels reactors i denuncien que aquest prolongament suposarà que les elèctriques hagin d’invertir milions d’euros que repercutirien sobre el preu de l’electricitat. El coordinador d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, lamenta que es pugui considerar un “mal menor”.

Així doncs, Vandellòs II seria la darrera en tancar-se a Catalunya, després que ho fessin l’any 2029 la d’Ascó I i el 2033 la d’Ascó II. Seria cinc anys més tard del que inicialment havia anunciat el govern estatal, i set després que expiri la “vida útil” de 40 anys de la central nuclear, que es compliran l’any 2028.

Escolta l’entrevista sencera amb el coordinador d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla:

Comparteix