El tancament de la Vandellòs II serà l’any 2035

Comparteix

Aquest dimarts, Endesa s’ha afegit al protocol per tancar les nuclears entre els anys 2027 i 2035.

Vandellòs II tancarà previsiblement l’any 2035. És l’acord al qual han arribat el govern espanyol i Endesa –la principal propietària–, que s’ha afegit al protocol per al tancament programat de les nuclears estatals. Mentre l’elèctrica demana “flexibilitat” en el calendari, els ecologistes es mostren contraris a l’ampliació de terminis.

Aquest dimarts, Endesa i EDP han signat el protocol d’acord amb Enresa que ja van subscriure la passada setmana Iberdrola –que també té participació en les centrals catalanes– i Naturgy (l’antiga Gas Natural). Endesa, però, entén aquest calendari com una “proposta de mínims” i vol que s’aprovin les pròrrogues per continuar operant fins a les dates fixades.

En canvi, els ecologistes alerten dels riscos que suposa allargar els anys de funcionament dels reactors i denuncien que aquest prolongament suposarà que les elèctriques hagin d’invertir milions d’euros que repercutirien sobre el preu de l’electricitat. El coordinador d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, lamenta que es pugui considerar un “mal menor”.

Així doncs, Vandellòs II seria la darrera en tancar-se a Catalunya, després que ho fessin l’any 2029 la d’Ascó I i el 2033 la d’Ascó II. Seria cinc anys més tard del que inicialment havia anunciat el govern estatal, i set després que expiri la “vida útil” de 40 anys de la central nuclear, que es compliran l’any 2028.

Escolta l’entrevista sencera amb el coordinador d’Energia a Catalunya d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla:

Comparteix