ANAV encara amb incertesa la renovació de l’explotació de Vandellòs II

Comparteix

A escassos vuit mesos perquè expiri la concessió, els titulars de les centrals catalanes encara no han decidit per quants anys demanaran la renovació. L’horitzó del 2030, quan el govern espanyol vol tenir tot el parc nuclear tancat, n’és un dels principals motius.

El nou Pla Nacional d’Energia i Clima inclourà el calendari de tancament de les nuclears, entre les quals Vandellòs II que el 2028 complirà la data màgica dels 40 anys de funcionament. El director general d’ANAV, José Antonio Gago, ha reconegut que no tindria sentit demanar una renovació per 10 anys si el màxim que podrien seria 8 amb aquest possible escenari.

Des d’ANAV, però, asseguren que totes les inversions –fins a 52 milions d’euros enguany– van encaminades a plantejar una operació de Vandellòs II a llarg termini, superant la barrera de la vida útil per la que va ser dissenyada. Tot i això, els propietaris de la central han assegurat que la rendibilitat és inferior a la de les dues plantes d’Ascó.

Aquesta incertesa també plana sobre el futur dels dos milers de treballadors que estan en plantilla a les centrals catalanes. Després de denunciar-ho els sindicats, Gago ha reconegut que s’han produït alguns casos d’operadors de planta que han marxat a nous projectes nuclears a Orient, i que els preocupa una possible fuga de talent.

 

A banda de la producció d’energia, que aquest 2018 ha estat molt inferior a la d’altres cicles d’operació per la incidència a la barrera de pressió del rector sumada a la recàrrega de combustible, ANAV espera tenir enllestida la nova caserna de la Guàrdia Civil a principis de 2019 i que les unitats policials puguin entrar-hi a partir de meitats d’any.

Comparteix