ERC denuncia que els plans d’emergència nuclear estatals estan obsolets

Comparteix

Els alcaldes afectats, entre els quals el calero Jordi Gaseni, han exposat públicament la situació.

Els republicans han criticat la deixadesa del govern espanyol en matèria de seguretat nuclear i els riscos que suposa per a la població la falta d’actualització dels plans d’emergència, concretament denuncien que el pla d’emergència nuclear espanyol data del 2004, mentre que el darrer pla específic de Tarragona no es revisa des del 2009. Tot això, malgrat una normativa europea del 2014 que instava, arran de l’accident de Fukushima, a actualitzar tots els plans nuclears. Jordi Salvador és diputat d’ERC al Congrés dels Diputats.

Consideren que cal una inversió en matèria de seguretat, per poder fer front a possibles incidents que es puguin produir, agreujat per l’envelliment de les centrals. En aquest sentit, denuncien que fa 30 anys que no es realitza cap simulacre. Creuen que això posaria de manifest totes les mancances. Lluís Salvadó és diputat d’ERC al Parlament.

Per tot plegat, es crearà una comissió d’estudi al Parlament de Catalunya i també es farà una trobada amb el Ministeri de l’Interior, competent en matèria de seguretat nuclear.

 

El CSN classifica en nivell zero l’incident a la central nuclear de Vandellós II al juliol

 

El Consell de Seguretat Nuclear ha classificat preliminarment com a nivell zero en l’escala INES, la pèrdua del refrigerant del reactor de la central nuclear de Vandellòs II el passat 2 de juliol, quan la planta es disposava a iniciar un nou cicle d’operacions després del període de recàrrega i dels incidents anteriors.

Recorda, a més, que aquesta classificació significa que no ha existit, en cap moment, cap risc per les persones o el medi ambient. Segons el Consell, els successos notificats per les centrals nuclears espanyoles i classificats en la citada escala INES venen disminuint en els últims anys, el que indica una operació fiable en les centrals nuclears.

Comparteix