La justícia espanyola empresona sense fiança Junqueras i set consellers més

Comparteix

L’Audiència Nacional ha decretat presó incondicional pels vuit, mentre que Santi Vila pot eludir-la amb 50.000 euros.

La jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha dictat presó incondicional per als consellers destituïts Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó i Meritxell Borràs, i presó eludible amb fiança de 50.000 euros per a Santi Vila.

Lamela actua d’aquesta manera seguint el criteri de la Fiscalia, que ha reclamat aquestes mateixes mesures després de les compareixences on tots, tret de Vila, han contestat només les preguntes de les seves defenses. Els consellers destituïts i Vila, fins que pagui, ingressaran aquesta mateixa tarda a presó en règim de reclusos preventius.

En dues interlocutòries, una per al govern destituït i l’altra per a Vila, la jutgessa justifica la presó incondicional per l’existència d’una «alta probabilitat d’ocultació, alteració i destrucció de proves»,«alt risc de reiteració delictiva» i un «elevat poder adquisitiu» que els permetria «abandonar el territori i subsistir a l’estranger».

Segons l’ordre de la jutgessa, Junqueras i Forn han ingressat al centre penitenciari d’Estremera, Turull i Romeva al de Valdemoro, Rull al de Navalcarnero, Mundó i Vila –si no paga la fiança imposada– a Aranjuez, i Bassa i Borràs a Alcalá de Hernares.

 

L’alcalde afirma indignat que «s’ha traspassat una línia vermella»

 

La paraula més reproduïda per expressar les reaccions davant d’aquesta decisió judicial és «indignació». També per l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, que ha estat a Madrid acompanyant-los a declarar. Una indignació «d’un país sencer» davant «d’una injustícia», diu.

«Aquest empresonament, que és totalment injust, servirà per activar tot un poble davant d’un govern espanyol que intenta trencar els anhels de llibertat expressats a les urnes», subratlla Gaseni, que ha criticat que el govern de l’Estat utilitzi els tribunals en contra d’un govern «legítim escollit democràticament».

L’alcalde afirma que«s’ha traspassat una línia vermella» i «no es pot entendre de cap manera» l’empresonament dels membres del govern. Tampoc pot ser entès, apunta, per la comunitat internacional davant d’una politització de la justícia espanyola.

 

La Fiscalia demana detenir el president i la resta de consellers

 

Abans d’adoptar aquesta decisió, el fiscal ha demanat a Lamela que emeti una ordre de detenció internacional contra el president Carles Puigdemont i els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí, i la remeti a les autoritats belgues. La magistrada té previst decidir aquest divendres si dicta ordres internacionals de detenció.

D’altra banda, s’han ajornat fins a dijous vinent les declaracions de Forcadell i els cinc membres de la Mesa del Parlament. Les defenses demanen temps per preparar-se mentre el jutge del Tribunal Suprem ha imposat als querellats que estiguin localitzables com a mesura cautelar.

Comparteix