El Parlament declara la República Catalana

Comparteix

La cambra catalana insta el Govern a aplicar-ne els efectes i a obrir un procés constituent.

El Parlament ha declarat la República Catalana independent i ha instat el Govern a aplicar-ne els seus efectes desenvolupant la llei de transitorietat jurídica i obrint el procés constituent.

La proposta presentada per JxSí i la CUP ha obtingut el vot afirmatiu de 70 diputats en una votació secreta que s’ha fet en una urna. 10 diputats han votat en contra i 2 més en blanc. Cs, PPC i PSC han marxat de l’hemicicle per no participar de la votació.

El text aprovat estableix, en la seva part declarativa, que s’assumeix el mandat del poble de Catalunya expressat a l’1-O i declara que «Catalunya esdevé un estat independent en forma de República».

Així mateix, el text també insta el Govern a dictar «totes les resolucions necessàries» per desenvolupar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república així com obrir el procés constituent.
 

La Cala surt al carrer per celebrar la República

 
Les portes de l’Ajuntament s’han omplert, aquest divendres al vespre, de caleres i caleros que han vingut a celebrar la proclamació de la República Catalana. A l’acte hi han intervingut l’alcalde, Jordi Gaseni, i la coordinadora de La Cala per la Independència, Montse Gonzàlez. L’apunt musical l’han posat la Coral Verge Candelera interpretant ‘Els segadors’ i el cantautor Miquel del Roig.
 

 

Rajoy aplica l’article 155

 
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest divendres les primeres mesures que adopta d’acord a l’article 155 de la Constitució per al que ha obtingut l’aval del Senat.

Això comporta el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i tot el seu Govern, i la designació dels Ministeris com els òrgans que gestionaran les competències de cada àrea.

Rajoy també ha acordat la dissolució del Parlament de Catalunya i la convocatòria d’eleccions autonòmiques el 21 de desembre. A més, ha cessat el secretari de l’Interior  i del director general dels Mossos.

Comparteix