El govern espanyol aposta per ampliar 10 anys més la vida de les nuclears

Comparteix

L’any 2021 expiren la majoria de període d’explotació de les plantes, entre elles Vandellòs II. Els ecologistes volen un país sense nuclears el 2020.

El Ministeri d’Energia es mostra obert a facilitar la pròrroga del funcionament de les centrals nuclears, una vegada expiri el període d’explotació actual. Abans del 2021, s’acaben els de sis de les set centrals en funcionament, una de les quals és Vandellòs II. De fet, ANAV ja ha tramitat la documentació per continuar operant si ho avala el CSN.

La voluntat de prorrogar la vida de les nuclears deu anys és la conclusió extreta pels grans bancs d’inversió en trobades privades mantingudes amb el secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia. En la seva opinió, Navia creu que la nuclear ha de jugar un paper en el canvi energètic, ja que renunciar-hi suposaria costos a l’electricitat i en les emissions.

Un cop el Ministeri doni el vistiplau a l’allargament de la vida útil de les centrals, la decisió final correspondrà a les empreses propietàries. En el cas de la planta de Vandellòs, ANAV ja va demanar la renovació dels permisos d’explotació, que expiren l’any 2020. La companyia va enviar els informes tècnics previs a la posterior sol·licitud formal per renovar la llicència.

Però aquesta postura, tant del govern central com dels sectors energètics, compta amb la negativa dels ecologistes. Després del tancament enguany de la central de Garonya, consideren que caldria anar tancant progressivament la resta de plantes, per arribar a un 2020 sense energia nuclear, explica el coordinador d’energia d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla.

El debat sobre el futur de l’energia nuclear arriba emmarcada en l’efemèride de l’accident a la central de Vandellòs I, que va passar la nit del 19 d’octubre d’ara fa 28 anys, sent el cas més greu de l’Estat espanyol i un dels més importants d’Europa.

Comparteix