Puigdemont anuncia la independència però suspèn la declaració per obrir un procés de diàleg

Comparteix

El president creu que cal una mediació «sense la qual no és possible una solució acordada». L’alcalde creu que és encertada la decisió d’obrir la porta del diàleg.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat davant el ple del Parlament que, amb els resultats del referèndum de l’1-O a la mà, Catalunya «s’ha guanyat ser un estat independent, ser escoltada i ser respectada».

En aquest sentit, ha defensat que l’1 d’octubre va suposar «un abans i un després» i, per això, ha volgut «assumir, en presentar els resultats del referèndum, el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república».

Així, ha assegurat que just això era el que estava fent al ple «amb solemnitat i per respecte i responsabilitat». I amb aquest mateix caràcter, el president, en nom seu i del Govern, ha proposat «que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència perquè en les properes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible una solució acordada».

Puigdemont també ha volgut dirigir-se al govern espanyol per demanar«que escolti als que advoquen per la mediació, a la comunitat internacional i als ciutadans espanyols que reclamen que renunciï a la violència i la imposició».

L’alcalde veu encertada la fórmula del diàleg

 

La suspensió temporal de la declaració d’independència per obrir una mediació ha estat ben vista per l’alcalde Jordi Gaseni. Tot i que esperava, sentimentalment, un pas més, creu que és encertada la decisió d’obrir la porta del diàleg.

Gaseni es trobava al Parlament seguint el ple. A fora, centenars de ciutadans s’hi van concentrar com els caleros que hi van anar amb el bus de l’ANC. La coordinadora local, Montse Gonzàlez, també parla d’una decisió correcta.

A nivell polític, el regidor d’ERC, Joan Manel Tello, valora positivament la decisió de Puigdemont però entén el desencís que ha provocat a la ciutadania.

Per la seva part, la del PDeCAT, Mari Carme Martí, creu que s’ha fet el què s’havia de fer per veure la reacció del govern espanyol i d’Europa.

I el portaveu de Compromís per la Cala i primer secretari local del PSC, Antonio Espuny, esperava una definició més clara per part del president.

Comparteix