Els caleros diuen ‘sí’ a la independència

Comparteix

Al municipi hi va participar un 50,18% de la població. 2.101 persones van marcar el sí, els votants del no van ser 55, i es van comptar 14 vots nuls i 30 en blanc.

La Cala diu sí a la independència. 2.101 persones van votar perquè Catalunya esdevingui una república, sobre un cens de 4.384 persones. En total es van recomptar 2.200 vots, el què equival a un 50,18% de participació. Els votants del no van ser 55, i es van comptar 14 vots nuls i 30 en blanc.

La cita electoral va començar ben d’hora. Després de la Festa solidària de tardor, de dissabte al vespre, van ser prop d’un centenar de persones les qui es van quedar a dormir al pavelló de l’Institut Candelera. Cap a les 5 de la matinada, el degoteig de caleros que va arribar al centre educatiu va ser constant. Quasi un miler de persones va concentrar-se a les portes.

 

 

Aquest era el col·legi electoral però els Mossos d’Esquadra van personar-se una hora i mitja abans d’obrir les portes, explicant que el precintarien. Davant d’això, i amb tots els presents cantant ‘L’estaca’, caleres i caleros van marxar cap a la Sala de la Societat, on va obrir portes finalment la seu electoral del referèndum. Les cues de votants van veure’s durant tot el matí.

 

 

En aquest centre electoral hi va haver normalitat durant pràcticament tota la jornada. Però els problemes per accedir al sistema informàtic que registrava el cens universal, va obligar les meses a admetre només els votants que tenien assignada una de les seccions al municipi. Al migdia, diversos observadors internacionals van visitar el col·legi electoral.

 

 

A les 18.30 h però, i davant els avisos que la Guàrdia Civil tenia previst irrompre en la seu, es va decidir tancar les portes per tal de protegir tots els vots que ja s’havien dipositat i també per evitar càrregues policials com les repetides arreu del país.

L’alcalde, Jordi Gaseni, ha definit l’1-O com «una jornada plena de sentiments molt diversos, com la ràbia de veure l’Estat espanyol actuant a diferents poblacions del país». Tot i això, ha volgut agrair i felicitar els caleros i caleres per ser «sencers i responsables» i ha destacat el sentiment d’unió «d’un poble com la Cala que s’ho mereix tot».

Comparteix