L’ANAV anuncia la construcció d’un magatzem temporal individualitzat a Vandellòs II

En el cas d’Ascó, que ja disposa d’un ATI, l’empresa baralla la seva ampliació o construir-ne un segon per poder continuar emmagatzemant a partir d’aquí a cinc anys.

Les centrals nuclears catalanes hauran d’ampliar els espais per albergar residus radioactius als seus propis recintes davant dels constants retards en la data prevista de posada en marxa del magatzem temporal centralitzat (MTC) a l’estat espanyol.

Just després de millorar la capacitat de les piscines de Vandellòs II, la societat que gestiona la planta atòmica, ANAV, ha anunciat que treballa en el projecte d’un magatzem temporal individualitzat (ATI). La previsió és posar-lo en marxa la primavera de 2026, quan està previst que s’esgoti la capacitat actual. En el cas d’Ascó, que ja disposa d’un ATI, l’empresa baralla la seva ampliació o construir-ne un segon per poder continuar emmagatzemant a partir d’aquí a cinc anys.

Segons ha apuntat el director general d’ANAV, José Antonio Gago, el setè esborrany del pla de residus radioactius de l’empresa pública Enresa ha retardat fins al període entre 2028 i 2030 la previsió més optimista d’entrada en funcionament del ja fa anys previst MTC, unes instal·lacions que han d’acollir els residus de l’activitat provinents de totes les nuclears estatals. Això obligarà les nuclears catalanes i les de tot el parc estatal a seguir emmagatzemant els residus que produeixen a les seves pròpies instal·lacions fins que puguin traslladar-los a l’emplaçament final un cop es posi en marxa.

Així les coses, la gestora de les centrals catalanes –controlada per Endesa- treballa en els “passos previs” d’un projecte d’un ATI al recinte de Vandellòs II davant la previsió que ja no podrà emmagatzemar internament més residus a la piscina quan arribi la recàrrega prevista a la primavera de 2027. La construcció del nou ATI podria allargar-se, segons les previsions de Gago, uns cinc anys. La inversió, encara per concretar, l’assumiria la mateixa Enresa. El d’Ascó va costar entre 16 i 20 milions d’euros.